Det har gått några timmar sedan Jonna Sundling vunnit OS-sprinten. Hon är ganska ensam i ett stadion i Zhangjiakou, som badar i elljus.
Normalt är Jonna Sundling en person som tänker efter när hon uttalar sig. Men nu har hon släppt loss och bubblar fram orden när hon berättar om loppet, känslorna, hyllningarna och främst den jobbiga resan hon gjort i vinter.
Om skadan
I samband med Sverigepremiären i Gällivare föll Jonna Sundling och skadade tummen som fick gipsas. Många hade knäckts, men inte Jonna Sundling:
– Då var jag mest lättad, men också lite chockad eftersom jag aldrig skadad mig tidigare. Efter en stund började jag tänka långsiktigt. Ja, just det är OS i år och detta var inte en jättebra tajmning.
– Sedan började jag se ljuset i tunneln när läkningsprocessen började gå bra och jag kunde träna bra. Sedan får jag stå på startlinjen i Dresden. Där går det bra. Då blev jag mer motiverad och såg mig själv åka den här tävlingen och ha chans på medaljer, berättar Jonna Sundling.
Landslagets damtränare, Stefan Thomson avslöjar i mixzon hur situationen var efter Gällivare:
– Det var ändå en ganska allvarlig skada, när säsongen började. Men vi fick ändå en bra träning tidigt. Sedan var Jonna enormt stark att klara den perioden. Jag brukar säga att man alltid kommer ut starkare efter en skada. Det tog vi fasta på.
Styrkebesked
Med hjälp av ett specialskydd för tummen kom Jonna Sundling till Zhangjiakou i superform. Det insåg flera av hennes lagkamrater på träningarna innan OS-sprintern.
Själva tävlingsdagen blev sedan ett enda stort styrkebesked av Jonna Sundling, även om hon tjuvstartade i kvartsfinalen.
– Då blev jag irriterad på mig själv, men la ingen energi på det, utan fortsatte i mitt spår och fokuserade hur jag ville att de resterande loppen skulle bli.
Hon avgjorde sedan finalen på ett imponerande sätt. Då upplevde Jonna Sundling känslor som få skidåkare får göra under sin karriär:
– Det är den bästa känslan jag vet. Att få åka när man känner styrka och kontroll. Att känna att man kan ta hem det här. Det är väldigt härligt, säger Jonna Sundling och fortsätter:
– Det var först i finalen som jag kände mig trygg i att sätter jag de här stavtagen in mot mål så kan jag ta det.
Skiddrottning
Jonna Sundling har nu på allvar blivit en svensk skiddrottning. Hon är den andra svenska damskidåkare som tagit individuella guldmedaljer i både OS och VM.
– Det är otroligt obeskrivligt Det visste jag inte. Charlotte Kalla är en av de som jag sett upp till och nu får tävla och hänga med. Det känns galet. En annan skidåkare som jag sett upp till är Marit Bjørgen. Hon tycker jag varit en fantastiskt skidåkare. Jag inspireras så otroligt mycket av dom två
Det börjar bli sent och Jonna Sundling måste skynda vidare till dopingkontroll. Hon har förlagt sin telefon, vilket gör att hon inte känner till hyllningarna och gratulationerna, utom samtalet från statsminister Magdalena Andersson:
– Hon tyckte jag gjort bra och gratulerade mig, berättar Jonna Sundling och erkänner att hon inte haft kontakt med sin familj efter loppet.
När telefonen kommer till rätta kommer hon först att ringa sin sambo Anton Olofsson samt mamma, pappa och syster.
– Hela min familj betyder väldigt mycket . De stöttar mig i allt. Det är tråkigt att de inte kan vara här och uppleva detta med mig. Då är det tur att Messenger och Facetime finns så vi ändå kan hålla kontakten med varandra. Jag tror de hade varit här om det inte varit pandemi.
Mer guld
Detta kan bara vara början på ett fantastiskt OS för Jonna Sundling som har stora möjligheter att åka hem med tre guld.
Sverige är storfavorit i teamsprintern där det mesta talar för att hon åker med Maja Dahlqvist. Sedan har hon stärkt platsen i stafettlaget, där Sverige också är guldfavorit.