Sundling fixade ny medalj: "En riktig fajt"

Jonna Sundling är säker på sista sträckan. I lördags fixade hon en bronsmedalj för Sverige i stafetten. Nu spurtade hon hem ett silver i sprintstafetten åt sig och Maja Dahlqvist. –Upploppet var en riktigt fajt, säger Sundling när hon återhämtat sig.

Tysklands Victoria Carl spurtade ner Sveriges Jonna Sundling om guldet.

Tysklands Victoria Carl spurtade ner Sveriges Jonna Sundling om guldet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-16 09:11

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling var guldfavoriter i damernas sprintstafett Tillsammans har de vunnit allt i sprint den här säsongen och förra veckan tog de guld och silver i individuella OS-sprinten

"Fick kriga"

Men en Maja Dahlqvist, som hade stora problem på den höga höjden, tappade avstånd till konkurrenterna på sin sista sträcka.

– Jag kände att jag fick kriga allt jag hade och försökte minska avstånden så mycket som möjligt. Så här känns det normalt inte på en sprint, förklarar Maja Dahlqvist, som kräktes rejält efter loppet

Sundling låg femma när hon gick ut på sin sista sträcka, många viktiga meter efter tätlagen. Men liksom i lördagens stafett, gav hon aldrig upp.

Hon skulle komma i kapp.

– Ett varv är inte så långt. Jag försöker därför jobba i kapp ganska direkt. Jag får sedan bra sug utför och kan positionera mig in på stadion.

Men krafterna tog slut för Sundling.

– Det är ett tungt upplopp det känns inte som attt jag kan spurta, berättar hon.

Hon vill inte spekulera i vad som hade hänt om hon hade fått gå ut tillsammans med tätlagen på sista sträckan:

– Det kan jag inte säga nu. Vi hade det läge vi hade och jag gjorde det bästa av det och fick ut allt jag hade i dag.

– Jag är stolt över vår prestation och att vi tillsammans lyckas vinna ett OS-silver, säger Jonna Sundling.

Varför nöjda?

TT: Ni har vunnit allt i vinter, ni var jättefavoriter inför den här sprintstafetten. Hur kan ni då vara så nöjda med ett silver?

– Hur kan det vara så att vi inte är nöjda med ett silver? Det var vi och Ryssland som på förhand var de starkaste och vi slår Ryssland, samtidigt som Tyskland var hur bra som helst.

– Det finns inget mer vi kan göra, svarar Maja Dahlqvist snabbt.

Jonna Sundling tillägger:

– Det är stort att vi tillsammans lyckas vinna ett OS-silver. Det är väldigt stort, men det är klart när det ändå är så pass nära till guldmedaljen, blir man lite "fasiken också".

Hon tycker ändå att de kan vara nöjda.

– Tillsammans har vi kört tre lopp och båda har tagit tre medaljer på ett OS.

Jonna Sundling medaljskörd är ett guld, ett silver och ett brons. Maja Dahlqvist har tagit två silver och ett brons.

Dahlqvists och Sundlings OS-silver var Sveriges 14:e medalj i vinter-OS i Peking efter ett guld (skidskyttedamernas stafett) och ett brons (Jesper Tjäder i freeskiingens slopestyle) tidigare under onsdagen.

Tysklands Victoria Carl spurtade ner Sundling på slutsträckan och vann överraskande. Ryska olympiska kommitténs Julia Stupak och Natalaja Neprjajeva tog bronset, 54 hundradelar bakom Dahlqvist och Sundling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!