Sundling slog Svahn i comebacken: "Inget gratis"

Två av Sveriges största längdstjärnor är tillbaka i tävlingsspåren. Jonna Sundling är tillbaka som vinnare. I skandinaviska cupen i Östersund tog Sundling hem sprinten, medan Linn Svahn fick nöja sig med att bli trea. –Att få det här kvittot känns bra, säger Sundling.

Jonna Sundling är tillbaka i tävlingsspåren. Arkivbild.

Jonna Sundling är tillbaka i tävlingsspåren. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-12-16 10:45

Jonna Sundling har haft en seg säsongsstart där en efterhängsen förkylning fram till fredagen hållit 27-åringen borta från allt tävlande.

Men i comebacken i skandinaviska cupen tog den regerande OS- och VM-guldmedaljören vid där hon slutade, och visade att hon fortfarande är åkaren att slå i sprint.

Tillbaka efter 20 månader

Sundling vann trots oväntat tufft motstånd med tanke på att det samtidigt pågår världscuptävlingar i schweiziska Davos. Norskan Anna Svendsen bjöd upp till dans bäst, men fick ge sig när Sundling satte in en avgörande spurt i finalen.

– Jag fick kämpa från första stavtaget till det sista, säger Jonna Sundling, som medger att det fanns en del nerver inför loppet, i Expressens sändning.

– Det var inget gratis i dag. Jag tänkte gå in i den här dagen och köra, och sedan se vad det blev. Och så går jag och vinner.

Linn Svahn, en annan ringrostig svensk sprintstjärna, blev trea.

Fram till förra helgen, då hon vann en nationell sprint i Idre, hade Svahn inte tävlat på över 20 månader till följd av en axelskada. Nu närmar sig 23-åringen gammalt gott slag.

Tungt för Svensson

En annan erkänt duktig sprintåkare, Moa Lundgren, slutade fyra i fredagens final. Hon har också haft en jobbig ingång till säsongen. Först genomgick hon en onödig operation efter att felaktigt ha diagnosticerats med blindtarmsinflammation, vilket tvingade henne till flera veckors vila. Sedan blev Lundgren förkyld, vilket sköt upp säsongsdebuten ytterligare.

Även på herrsidan fanns det bekanta namn. Svenska landslagsåkaren Oskar Svensson hade dock ingen vidare förmiddag, och slogs ut redan i kvalet.

– Det var en dålig dag med dålig känsla. Det är tråkigt när det tar stopp i prologen, det är något jag måste bli bättre på. Nu har jag åkt ut för många gånger i år, säger Svensson till SVT.

Tävlingen dominerades i stället av Norge, som knep samtliga sex finalplatser. Lars Agnar Hjelmeset vann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!