Den tyngsta kritiken kom från de svenskor det gick sämre för i det besvärliga schweiziska vädret.
Fyran Jonna Sundling och femman Frida Karlsson var mer förlåtande till arrangörerna.
– Det här är vår sport, den är väderberoende. Det kan liksom inte alltid vara minus fem grader och strålande sol. Det här har vi sett förr, säger Karlsson.
Ymnigt snöfall
Finlands Kerttu Niskanen vann till slut den femte etappen av Tour de Ski, en jaktstart i klassisk stil över 20 kilometer, före amerikanskan Rosie Brennan. Tourledaren Jessie Diggins, också USA, blev trea.
Förhållandena var speciella. Onsdagens gnistrande solsken hade förbytts i ett ymnigt snöfall som vållade stora problem för åkarna som ställdes inför ett svårt val mellan blanka skidor och skidor med fäste.
Sundling och Karlsson valde olika strategier. Sundling gjorde som Niskanen, Brennan och Diggins och körde med fästvalla, medan Karlsson för första gången i karriären körde blankt.
– I slutändan kände jag mig ganska nöjd med att jag valde fäste i och med att det är en backe på slutet. Men det var ingen harmonisk åkning, säger Sundling.
Fjärdeplatsen var en skön revansch för svenskan som oväntat föll ut redan i kvartsfinalen i onsdagens sprint och som ligger trea i Tour de Ski-sammandraget, 52 sekunder bakom Diggins och bara åtta sekunder från Niskanen på andra plats.
"Måste jag?"
Inte heller Karlsson njöt av loppet, men är nöjd över att ändå ha hanterat stakningen såpass bra.
– Jag tyckte att det var jobbigt bara att staka uppför första backen på uppvärmningen, och kände "åh, måste jag?". Jag sprattlade på som tusan uppför, säger Karlsson.
Flera andra svenskor gjorde samma skidval som Karlsson, däribland Emma Ribom som bjöd på ett uppgivet skratt efter målgång.
– Jag tror att jag, Maja (Dahlqvist), Moa (Ilar) och Johanna (Hagström) där längst bak i fältet kände att vad tusan var vi med om nyss, säger hon.
"Parodi"
– Blanka skidor var ett riktigt dumt beslut så här i efterhand, säger Ribom som kallar loppet en "parodi" – en beskrivning flera lagkamrater höll med om.
Svenskorna var också kritiska mot att arrangören inte använde fler föråkare för att preparera spåren.
– Det håller inte världscupstandard som det är i dag, säger Linn Svahn.
Onsdagens sprintsegrare var först ut i jaktstarten och höll sig i toppen under hela loppet trots att hon tvingades till dubbla stavbyten, men fick se sin dag spolierad av en vurpa med två kilometer kvar. Hon föll tillbaka till 20:e plats, 29 sekunder bakom Niskanen, och tappar därmed från andra till sjunde plats i totalen.
– Det var ett väldigt speciellt lopp, ingenting jag har varit med om förut.
Sveriges vallachef Anders Svanebo hade en ovanligt intensiv dag på jobbet. Även han ställer sig frågande till var föråkarna höll hus.
– Det är ett 20-tal föråkare här men vi har inte sett några föråkare ute på banan. Vi hade fått information om att det skulle vara föråkare på båda slingorna, men det har varit alldeles för lite, säger Svanebo.
– Svaren vi har fått är att det är en vintersport.
TT: Det är ju ingen förklaring till varför det inte är fler föråkare.
– Nej, precis. Och vi har inte fått någon förklaring till det heller.