Svensk rekordnotering efter Karlssons silver

Skid-VM i Planica är Sveriges bästa hittills sett till antalet guld- och silvermedaljer. –Framgång föder framgång, säger Frida Karlsson efter silvret på 10 kilometer fristil.

När Frida Karlsson tog silver i damernas 10 kilometer fristil innebar det Sveriges bästa skid-VM hittills.

När Frida Karlsson tog silver i damernas 10 kilometer fristil innebar det Sveriges bästa skid-VM hittills.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-02-28 15:40

På VM i längdskidor i Falun 2015 noterades Sverige för totalt nio medaljer. Efter Karlssons silver och Ebba Anderssons brons i Planica är nu Sverige uppe i totalt åtta medaljer (samma antal som i Val di Fiemme 1991 och i Oberstdorf 1987) – och det finns goda chanser till ytterligare VM-medaljer i Slovenien då de blågula åkarna är medaljkandidater i de lopp som återstår.

Oavsett, VM i Planica är nu Sveriges bästa VM hittills. Inte sett till antalet medaljer totalt, men till antalet ädla medaljer. Då guld slår högst, därefter silver och sedan brons slår VM i Slovenien alla de tidigare världsmästerskapen.

I Planica har det nu blivit tre guld, tre silver och två brons. Så här gick det i för svensk del tidigare framgångsrika världsmästerskap:

+ Falun 2015: två guld, fyra silver, tre brons.

+ Val di Fiemme 1991: två guld, fem silver, ett brons.

+ VM i Oberstdorf 1987: tre guld, två silver och tre brons.

Med andra ord: VM i Planica är Sveriges bästa och det var Karlssons silver som satte det nya rekordet.

– Det visar bara vilket starkt lag vi har, säger Karlsson.

TT: Vad säger du om mästerskapet hittills?

– Verkligen jättebra, allt ska stämma. Vallarna gör ett superjobb, allt runt omkring har varit upplagt för att vi ska klara av de här medaljerna.

TT: Varför har det stämt så bra?

– Jag tror att vi fick en sådan himla bra start, det ger oss en trygghet. Framgång föder framgång, nu är det bara att fortsätta segla på den här vågen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om