Svenska stödet till Klæbo: "Samma situation"

Maja Dahlqvist vet hur det känns att ligga i konflikt med sitt eget förbund. När hon nyligen träffade Johannes Høsflot Klæbo under ett träningsläger i USA stöttade hon norrmannen.
–Det är samma situation som jag hade förra året. Jag sade till honom vad jag tyckte då, berättar Dahlqvist.

Maja Dahlqvist stöttar Johannes Høsflot Klæbo i hans konflikt med det norska skidförbundet. Arkivbild.

Maja Dahlqvist stöttar Johannes Høsflot Klæbo i hans konflikt med det norska skidförbundet. Arkivbild.

Foto: ULF PALM / TT

Skidor.2023-10-10 05:47

Maja Dahlqvist är tillbaka i skidlandslaget, men har ändå haft ett eget upplägg i höst.

När övriga laget var på höghöjdsläger i Livigno följde hon med amerikanske pojkvännen Kevin Bolger till USA på ett höghöjdsläger i Park City. Då träffade hon norska superstjärnan Johannes Høsflot Klæbo.

Han är i en konflikt med norska skidförbundet, som bland annat handlar om rätten att få marknadsföra sig själv. Det finns en risk att Klæbo inte åker världscupen i vinter.

Förra året var Dahlqvist, tillsammans med Frida Karlsson, i en liknande situation i kontakterna med Svenska skidförbundet. En konflikt som nu är löst.

Dahlqvist berättar att relationerna med deras respektive förbund blev ett naturligt samtalsämne med Klæbo när de umgicks i USA:

– Det är samma situation som jag hade förra året. Jag sa till honom vad jag tyckte då och hur mycket bättre det blivit för oss. Det är bara att hoppas det blir samma för honom.

Bra träningspartner

Dahlqvist har precis kommit hem till Falun och hon berättar att Klæbo också blev en inspirerande träningspartner.

– Han har mycket att säga och det var kul att höra vad han tänker och gör. Men sedan är vi olika personer och jag köper inte allt rakt av bara för att han är bäst, säger Dahlqvist.

De var dock eniga om att Park City, som ligger på 2 000 meters höjd i delstaten Utah, är perfekt för höghöjdsläger:

– Där kan man åka fyra timmars flack åkning och hålla en rimlig rörelsehastighet fast man på hög höjd. Till skillnad mot Europa, där det blir mycket uppför och nedför.

TT: Hur kändes att inte träna med övriga landslaget?

– Detta blev en bra lösning med höghöjdsträningen. Men självfallet saknade jag de andra i laget och snacket. Att kunna ge och ta under passen, svarar hon.

Utmana i distans

Dahlqvist siktar nu på att ta tredje raka totalsegern i sprintcupen. Hon har också drivkraften att utmana om segern i totala världscupen. Decembertävlingarna i Gällivare och Östersund blir därför extra viktiga.

– Då får jag tidigt se om det är värt att gå för en total världscup och var jag ligger i distans, säger hon.

– I distans känner jag mig i år starkare i överkroppen och kan koppla ihop det bättre tekniskt hela vägen. Min prio ett är ändå sprinten. Jag vill inte satsa på distans om det tar av mina sprintegenskaper. Drömmen är att vara en perfekt hybrid.

Tävlar i Nordamerika

Det innebär att Maja Dahlqvist är redo att också åka världscuptävlingarna i Kanada och USA. Trots att det kan innebär en extra förkylningsrisk inför den avslutande nordiska delen i världscupen:

– Jag åkte hem från USA förra helgen och klarade mig från att bli sjuk. Det är inget jag är orolig för. Det är inte mycket mer sjukdom där.

Fakta: Norska skidkonflikten

Johannes Høsflot Klæbos vägrar att skriva på avtalet med Norges skidförbund, som är en förutsättning för deltagande i vinterns världscuptävlingar.

Klæbo protesterar bland annat mot förbundets ekonomiska neddragningar och att hans personlige vallare inte fått förlängt kontrakt.

Han strider också för att åkarna ska få större möjligheter att marknadsföra sig själva genom att teckna personliga sponsorkontrakt.

Klæbo kan tänka sig att åka för Petter Northugs långloppstall i Ski Classics om det inte blir någon lösning med förbundet.

På onsdag ska Klæbo ha en presskonferens där han väntas berätta om sin plan för säsongen.


Fakta: Svenska skidkonflikten

I maj 2022 beslöt Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att lämna det svenska skidlandslaget.

De kom inte överens med landslagsledningen om upplägget kring lägerdagarna på försäsongen, utan ville ha friare möjligheter i sin träning.

Linn Svahn bestämde sig också för att göra ett eget upplägg, med tanke på sin skaderehabilitering.

Debatten drog då i gång. Hur mycket skulle landslagsledningen anpassa sig till individuella önskemål i förhållande till lagets förutsättningar?

När världscupen startade återvände trion till landslaget och inför försäsongen 2023 presenterade Svenska skidförbundet ett koncept som gjorde att alla skrev på åkarkontraktet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!