Svenskens OS-uppladdning: löpband på rummet

Leo Johanssons chanser att vara med i söndagens premiärlopp i OS minskar, trots att han är i topptrim och tränar i karantänen. Landslagsläkaren Jan Wall berättar att risken finns att den svenska längdåkaren tvingas göra extra PCR-tester.

Leo Johansson tränar i karantänen och inväntar svar från osäkert antal tester. Arkivbild

Leo Johansson tränar i karantänen och inväntar svar från osäkert antal tester. Arkivbild

Foto: Fredrik Varfjell

Skidor2022-01-30 15:35

Fredagens ankomst till OS-orten Zhangjiakou, 20 mil norr om Peking, blev en mardröm för Leo Johansson, som trodde att han var tillbaka efter att ha testats positivt för corona för ett par veckor sedan.

Efter sex negativa tester i Sverige räknade Johansson med att vara tävlingsklar för OS. Men i stället för entré i OS-byn lever han nu isolerad på ett separat karantänshotell cirka 20 minuter från det övriga landslaget. I ett rum bredvid har han dock tillgång till träningscykel och löpband.

"I topptrim"

– Leo var nedslagen när han fick beskedet. Nu har han hämtat sig från det, även om det inte är roligt att sitta i karantän. Efter omständigheterna mår han bra. Leo är i fysiskt topptrim och tränar, säger landslagsläkaren Jan Wall.

Enligt reglerna ska Leo Johansson göra två negativa tester med minst 24 timmars mellanrum för att komma ut ur karantänen. Första provsvaret väntades på söndagskvällen, kinesisk tid, och teoretiskt sett skulle han kunna vara tävlingsklar på måndag kväll om andra testet också är negativt.

Men Jan Wall ser fler hinder. Som Johansson CT-värden. Ju lägre värde – desto större mängd av viruset har påträffats i provet.

– Har han höga negativa CT-värden är det bra. Men blir det medelhöga CT-värden krävs tre sådana tester, säger Wall.

Halfvarsson isolerad

Det är många frågor och därför vill inte Jan Wall spekulera i om Leo Johansson medicinskt sett kan vara tävlingsklar till söndag om en vecka.

Calle Halfvarsson och Marcus Grate, som räknas som nära kontakter till Leo Johansson, är fortsatt isolerade på annan plats i OS-byn. De får mat på rummet och specialtransporter till längdstadion där båda tränade två pass under söndagen.

De är medicinskt startklara till söndagens skiathlon, om de blir uttagna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!