"Sverige är den stora favoriten"

Ryssland och Sverige är favoriter. Det visar en genomgång av lagen inför dagens damstafett, som kan avgöras redan på mellansträckorna. –Sverige är den stora favoriten, säger Norges tränare Ole Morten Iversen.

Frida Karlsson kör den tredje sträckan i stafetten.

Frida Karlsson kör den tredje sträckan i stafetten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-12 05:30

Skidåkarna i OS-orten Zhangjiakou vaknade på lördagen upp till ett lätt snöväder. Ett väderomslag som satte nationernas vallateam på nya utmaningar.

Visserligen lättade snöfallet på förmiddagen, men det skapade ändå andra förutsättningar jämfört med det stabila före som varit fallet under de första tävlingsdagarna.

Vallningen kan därmed få ökad betydelse.

De flesta bedömare är annars överens om att andrasträckan blir nyckelsträckan.

Där har topplagen placerat sina bästa klassiska åkare, utom Finland, vilket blev den stora överraskningen när laguppställningarna presenterades i går.

Någon av Kerttu Niskanen, som kom tvåa eller Krista Pärmäkoski, som blev trea i torsdagens millopp, tippades ta den sträckan. Men Finland har sämre fristilsåkare, vilket gjorde att Niskanen och Pärmäkoski, två av världens bästa klassiska åkare, tar de två sista fristilssträckorna .

Ett beslut, som enligt uppgift, ingen av finskorna ska varit nöjd med.

Detta har fått en intressant utveckling: Ett segertippat finländskt lag kan nu tvingas fokusera sig på att överhuvudtaget ta en medalj i denna stafett.

För Sverige gäller det för Maja Dahlqvist att verkligen hänga med på startsträckan. Där måste Sverige vara med i draget.

Den andra sträckan blir nämligen en kamp mellan Norges Therese Johaug (etta i milloppet) , Rysslands Natalja Neprjajeva (fyra) och Sveriges Ebba Andersson (sexa). Finland svarar med Johanna Matintalo, som kom på 14:e plats och kommer normalt inte kunna att hänga med de övriga fartfantomerna.

Mycket talar för att Norges Helene Fossesholm går ut först på tredje sträckan. Men Frida Karlsson, om hon återhämtat sig, kommer att jaga i kapp med Tatiana Sorina i rygg.

Slutduellen

Därmed är det läge för en minnesvärd duell på sista sträckan mellan Sveriges formstarka Jonna Sundling och Rysslands Veronika Stepanova.

Jonna Sundling har redan visat sin form och starka spurt. Men i Lillehammer, som var årets enda nationsstafett, imponerade Veronika Stepanova genom att hänga med på sista sträckan och sedan avgöra till Rysslands fördel.

Bakom dem blir det kamp om bronset mellan Finlands Krista Pärmäkoski och Norges Ragnhild Haga – om inte amerikanskan Jessie Diggins får ett bra utgångsläge att jaga ikapp.

Fakta: Favoritlagen i damstafetten

Sverige

1) Maja Dahlqvist

2) Ebba Andersson

3) Frida Karlsson

4) Jonna Sundling

Finland

1) Anne Kyllönen

2) Johanna Matintalo

3) Kerttu Niskanen

4) Krista Pärmäkoski

Ryssland

1) Julia Stupak

2) Natalja Neprjajeva

3) Tatiana Sorina

4) Veronika Stepanova

Norge

1) Tiril Udnes Weng

2) Therese Johaug

3) Helene Fossesholm

4) Ragnhild Haga

USA

1) Hailey Swirbul

2) Rosie Brennan

3) Novie McCabe

4) Jessie Diggins

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!