Sverige fruktar OS-fusk: "Möjligheten finns"

En åkare använde förbjuden flourvalla i samband med Skandinaviska cupen i Falun. Svenske längdchefen Lars Öberg utesluter inte att något liknande kan hända i OS i Peking. –Jag är inte orolig, men är samtidigt inte naiv eftersom möjligheten finns, säger Öberg.

Svenska längdchefen Lars Öberg. Arkivbild

Svenska längdchefen Lars Öberg. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2022-01-12 05:10

Skidsporten håller på att fasa ut fluorvallor för att både värna naturen och arbetsmiljön. Det handlar om att vallor med för höga PFOA-värden.

Målet är att ha en nollgräns för fluorvalla från säsongen 2022-2023.

Fram till dess lever skidsporten med regler som mycket bygger på etik och moral utan risk för påföljd.

”Olyckligt!”

Under Skandinaviska cupen förra veckan i Falun upptäcktes att en åkare använt förbjuden fluorvalla. Men den åkaren får ingen påföljd, men en moralisk gräns har passerats enligt Lars Öberg.

– Det var olyckligt. Samtidigt blev jag inte helt förvånad eftersom vi måste vara realistiska. Varken det norska eller svenska skidförbundet kan kontrollera vad enskilda ledare, vallare och aktiva gör i vallabodarna.

Öberg vill inte svara på om det var en svensk åkare som använde den förbjudna vallan.

– Det är oviktigt eftersom detta är ett brott mot regelverket vilket gör det viktigt att vi agerar och tar ställning. Detta berör alla skidsporterna, säger Lars Öberg

TT: Hur ser du på att detta är en regel som inte ger påföljd?

– Tanken var att vi skulle haft ett totalt fluorförbud, men det gick inte att hitta ett regelverk som gick att kontrollera på ett objektivt sätt. Därför har vi hamnat i det här läget. Det är olyckligt.

Miljöaspekten

– Men jag vet att Fis (Internationella skidförbundet) arbetar med att få fram nya och mer effektiva testformer som gör att man i efterhand kan kontrollera om inte godkända produkter används, säger Lars Öberg och tillägger att svenska förbundet kommer att agera offensivt i det här frågan inom Fis

– Viktigast är att framhäva miljöaspekten både när det gäller naturen och arbetsmiljön för vallarna. Samtidigt finns i vallor som är lika bra och ännu bättre än de aktuella fluorvallorna.

"En gråzon"

.– Nu finns en gråzon och det bästa vi nu kan göra är att välja till skidåkarna att förhålla sig till regelboken.

TT: Hur stor är risken att det sker regelbrott mot fluorvallning i Peking i februari?

– Jag är inte orolig, men är samtidigt inte naiv eftersom möjligheten finns. Jag kan i alla fall lova att svenska landslaget, till hundra procent, har städat ut förbjudna fluorvallor och bara använder tillåtna produkter, säger Lars Öberg.

Fakta: Förbjuden fluorvalla

Förbjudna fluorvallor inom skidsporten innehåller för höga PFOA-värden

Det innebär att dessa vallor tar längre tid att brytas ner i naturen och är förbjudet enligt ett EU-reglemente.

Därför är fluorvallor med för höra PFOA-värden förbjudet att tillverka, sälja, inneha och använda.

Problemet för skidsporten är att det inte finns någon fungerade kontrollapparat för verksamheten som i efterhand visat om en skidåkare använt dessa vallor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!