Sverige tvåa i stafetten efter jätterysare

Rafflande var bara förnamnet. Det svenska herrlandslaget blev tvåa i världscupstafetten i Italien efter en rysare – där 20-årige talangen Edvin Anger spurtade hem andraplatsen.

Edvin Anger åkte den fjärde och sista sträckan för Sverige. Arkivbild.

Edvin Anger åkte den fjärde och sista sträckan för Sverige. Arkivbild.

Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Skidor2023-02-05 14:10

Med en kilometer kvar att åka var det fyra nationer, Sverige, italienska förstalaget samt norska första- och andralaget, som gjorde upp om pallplatserna.

Italienaren Federico Pellegrino skaffade sig en liten lucka innan upploppet och tog hem tävlingen – där bakom var det desto tajtare.

Det fick avgöras med målfoto där Sverige, 0,6 sekunder efter Italien, till slut korades till tvåa före det norska förstalaget.

"Jäklar vad roligt"

– Det var något utöver det vanliga, det var tufft. Jag kände mig pigg när jag åkte i väg. Jag kände att jag hade dagen i dag, det gick inte att släppa det här så jag tog upp fajten, sista varvet var bara att kriga, säger Anger till Viaplay.

Landslagstränaren Lars Ljung:

– Känslorna är överallt, fy fasen vad spännande hela vägen in, grabbarna har gjort det så jäkla bra ifrån sig. Jag är så stolt i dag. Pellegrino är äckligt bra på slutet, men jäklar vad roligt, säger han.

– Edvin ser så fin ut hela tävlingen tycker jag. Han åker som han gjort det här tio gånger tidigare, otroligt imponerande.

"Grym insats"

Calle Halfvarsson åkte den andra sträckan, han tog vid efter Eric Rosjö som var drygt tolv sekunder efter täten vid den första växlingen.

– Han (Anger) är ny avslutare nu, det har han visat, det ser verkligen bra ut inför VM. Grym insats, säger Halfvarsson.

Halfvarsson växlade sedan över till Johan Häggström som var fem sekunder från toppen innan han klappade Anger på axeln inför den sista sträckan.

Stafetten på 4x7,5 kilometer i italienska Toblach, där de två första etapperna var i klassisk stil medan de två sista var i fristil, var den sista innan VM i slovenska Planica som avgörs 22 februari–5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om