Sveriges guldvapen i OS: Unik vallare

Helene Söderlund är Sveriges vallavapen i OS. Som en av skidvärldens få kvinnliga testpiloter ska hon ge Frida Karlsson och resten av damlandslaget de bästa skidorna. –Jag är i samma viktklass som tjejerna vilket ger dem en stor fördel, säger hon efter ett testpass på OS-banorna i Zhangjiakou.

Helene Söderlund är Sveriges vallavapen i OS.

Helene Söderlund är Sveriges vallavapen i OS.

Foto: Anders Hansson/TT

Skidor2022-01-30 08:46

När Petter Myhlback inför förra säsongen blev svensk vallachef anställde han Helene Söderlund, 34, som testpilot. Hennes uppgift är att åka på nyvallade skidor och sedan ge råd till åkarna.

– Allt i den här branschen handlar om relationer och bygga förtroende mellan vallare och åkare. Jag tror att detta är en väg att stärka den relationen, säger Myhlback.

Samma viktklass

Helene Söderlund lyfter själv fram en annan sak:

– Jag är i samma viktklass som våra damåkare. En kille som väger mer sliter mer på vallan. Genom att jag är tjej får vi en bättre känsla av hur mycket valla som behöver läggas på för en damåkare så att inte vallan ska slitas bort eller gå för tungt, säger hon.

Helene Söderlund är Sveriges första kvinnliga testpilot på heltid. I den internationella skidcirkusen är det bara landslagen i USA och Slovenien som har kvinnor i den rollen.

– Jag vill ha jobbet för att jag gör något bra – inte för att jag är tjej, säger Helene Söderlund bestämt.

Hon är före detta världsmästare i skidorientering och landslagsåkare i skidor, hon körde bland annat Tour de ski 2015. Det har hon nytt av under de tuffa testdagarna i Zhangjiakou, bergsbyn nordväst om Peking där skidtävlingarna avgörs.

– Först blir det produkttestning, sedan kommer åkarna och efter tävlingen är det dags att testa inför nästa dag. Men är det ovisst före kan det bli fyra till fem mils åkning på en dag, speciellt mellan tävlingsdagarna.

Hårda OS-banor

Det svenska vallateamet har fått en rivstart sedan de på lördagen äntligen fick komma ut på OS-banorna.

I åtta minusgrader och med en sol som flödar över arenan testar hon både fäste och glid.

– Det är som väntat. Kärvt före och tuffa banor. Men det är otroligt fina banor som kommer att ta ut sin rätt. Detta är de tuffaste banor som jag åkt på i världscup och liknande sammanhang, säger Helene Söderlund.

Helene Söderlund var tidigare landslagsåkare i skidor. Här under Tour de ski 2015. Arkivbild.
Helene Söderlund var tidigare landslagsåkare i skidor. Här under Tour de ski 2015. Arkivbild.
Fakta: Helene Söderlund

Ålder: 34.

Bor: Östersund.

Bakgrund: Skidorienterare och landslagsåkare i skidor.

Aktuell: Testpilot i den svenska skidtruppen i OS i Peking.


Fakta: Svenska vallateamet i OS

Ansvarig: Petter Myhlback

Vallare: Perry Ohlsson, Thomas Eriksson, Mats Eklund, Martin Norrgård, Anders Niemi, Linus Rotter, Rasmus Blom, Jack Impola

Testpiloter: Helene Söderlund, Simon Lagesson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!