Systrarnas medaljglädje: "Tar den tillsammans"

Hanna Öberg, 26, tog OS-guld 2018. Nu har även lillasyster Elvira, 22, en OS-medalj. –Jag är också rörd. Det är stort, säger Hanna. –Vi tar den här medaljen tillsammans, säger Elvira.

Systrarna Öberg och resten av landslaget jublar efter Elvira Öbergs silver i skidskyttesprinten. Hanna (till vänster) och Elvira i mitten av bilden.

Systrarna Öberg och resten av landslaget jublar efter Elvira Öbergs silver i skidskyttesprinten. Hanna (till vänster) och Elvira i mitten av bilden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-11 12:29

Hanna Öberg har darr på rösten en timme efter sprintloppet där Elvira Öberg tog silver. Blicken är glansig.

– Jag är framför allt väldigt glad för Elviras skull i dag. Det är stort, det här, säger Hanna.

Hon fick sitt stora genombrott när hon tog ett sensationellt guld i distansen i Pyeongchang 2018.

"Hon var nervös"

Lillasyster Elvira har å andra sidan radat upp fina resultat i vinter – hon ligger trea i totala världscupen – och var en av favoriterna i sprinten.

– Med tanke på den säsong hon har gjort, att hon vet vad hon kan prestera och att sedan gå ut och göra det i dag... det är imponerande, säger Hanna och fortsätter:

– Det var längesen jag såg henne så nervös som inför dagens lopp. Hon var väldigt samlad och fokuserad på uppgiften och då är det verkligen starkt att hon går in och gör det så här bra. Jag är verkligen superimponerad.

När systrarna träffades efter loppet blev det känslosamt. Nu är de med i samma medaljklubb.

– Att få dela det med Hanna… börjar hon gråta är det svårt att hålla sig själv. Vi har verkligen jobbat otroligt hårt tillsammans för att komma hit. Utan henne hade jag garanterat inte stått här i dag. Vi tar den här medaljen tillsammans, säger Elvira.

Intervjun avbryts

Hanna Öberg slutade på 19:e plats och var för andra loppet i rad sämsta svenska, mer än en och en halv minut från guldet. Anledningen var tre bom – åkningen fungerade fint.

– Jag borde ha hållit ihop det bättre i stående.

Det var när hon åkte en av straffrundorna som hon såg att systern var på väg mot ett silver.

– Jag såg på storbildsskärmen här att hon fajtades om en riktigt bra placering.

Intervjun i mixade zonen avbryts när Hanna Öberg ser storbildsskärmen. Där står det svenska landslaget på podiet tillsammans med Elvira Öberg och tar bilder.

– Får inte jag vara med där? utbrister hon.

Hanna springer dit men hinner inte i tid. Laget får snällt gå tillbaka och föreviga systrarnas ögonblick tillsammans.

Elvira och Hanna Öberg under VM i Pokljuka för ett år sedan. Arkivbild.
Elvira och Hanna Öberg under VM i Pokljuka för ett år sedan. Arkivbild.
Fakta: Systrarna Öberg

Hanna Öberg

Född: den 2 november 1995 i Svensbyn utanför Piteå.

Främsta meriter: VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. Totalt fem individuella segrar i världscupen och ytterligare 17 pallplatser.

Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 i Jukkasjärvi.

Främsta meriter: Tre individuella världscupsegrar och ytterligare sex pallplatser. VM 2021: 14:e i jaktstart och 14:e i masstarten. OS 2022: Silver i sprint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!