Tårögd och hyllad – Kalla om framtiden: ”Tålamod”

Tårarna kom och känslorna svallade på Charlotte Kalla när hon på lördagskvällen hyllades inför storpublik i Piteå för sin karriär. –Jag känner en stor stolthet, sa Charlotte Kalla, som efter festligheterna pratade om sin framtida tränarkarriär.

Charlotte Kalla hyllades på Byxtorget i Piteå på lördagskvällen.

Charlotte Kalla hyllades på Byxtorget i Piteå på lördagskvällen.

Foto: Mats Engfors/TT

Skidor2022-03-26 20:55

Cirka 2 000 åskådare kom en vinterkväll till Byxtorget i Piteå för att tacka av skidlegenden Charlotte Kalla.

Det blev en kväll där Charlotte Kalla visade mer känslor än vad man varit van att se henne.

– Det var mäktigt att kliva upp (på scenen) och det hade jag inte förväntat mig. Det var många överraskningar, säger Kalla efter hyllningen.

Råd från skidprofil

I samband med hyllningarna signalerade svenske längdchefen Lars Öberg att Svenska skidförbundet gärna vill anlita henne som en framtida ledare. Det är något som får Niklas Jonsson, OS-medaljör och mångårig svensk representant i Fis längdkommitté att reagera.

– Det är upp till Charlotte. Det finns många som har bra med kunskap men det är viktigt att hon får landa själv. Hon måste vara fullt hundraprocentigt motiverad. Man måste ha folk omkring ett landslag som är hundra procent motiverade att vara med landslaget.

Niklas Jonsson menar att det är viktigt att Svenska skidförbundet närmar henne vid rätt tidpunkt för att ett framtida samarbete ska få bästa resultat.

– Hon är säkert lite trött på att resa och vara ute och då tror jag inte man ska tvinga in henne i något halvdant. Låt henne landa, men håll hela tiden dörren öppen för henne och låt henne vara med i verksamheten.

Kalla svarar

Charlotte Kalla nickar med ett leende när hon hör Niklas Jonssons åsikt.

– Jag tror det är väldigt viktigt för mig att ta det lugnt och ha tålamod. Hittills har jag inte funderat mer än på mästerskapen som väntar framför mig, inte på livet efteråt, säger hon till TT.

TT: Hur har du haft det med dina känslor efter du lämnat beskedet att karriären är över?

– Framför allt när jag pratat med familj och nära vänner, det är då det blir väldigt speciellt, eller läsa alla sms och mejl jag fått. Jag känner en stor stolthet. Det är mycket känslor.

Hon säger att det varit en omställning att plötsligt se bakåt och minnas sin karriär, något hon inte gjort tidigare.

– Just att få kolla på karriären och blicka tillbaka tillsammans med tusentals personer i ryggen. Det blir ett jättefint minne för mig att spara. Det är sällan jag kollar tillbaka på allt som hänt under de här åren.

Extra glad

Charlotte Kalla har under karriären stått på flertalet scener efter sina OS- och VM-medaljer. Men kvällens scen skiljer sig jämfört med tidigare hyllningar hon tagit emot.

– Då har det verkligen varit konkret fokuserat till ett mästerskap. Nu är det en som spännvidd från att jag stod där på någon pall på någon juniorturnering fram till torsdagens SM-guld, säger Charlotte Kalla som blev extra glad att hennes moderklubb IFK Tärendö fick flera ekonomiska bidrag i samband med hyllningarna till henne.

– Det var en så stor glädje eftersom IFK Tärendö betytt så mycket för mig. Nu känns det bra att få ge tillbaka något till dem som betytt så mycket för mig genom karriären, säger Charlotte Kalla som nu ser fram emot karriärens sista lopp: Söndagens SM-stafett och måndagens SM-tremil.

– Nu har jag fått två vilodagar, det ska inte vara några problem att ladda för de loppen.

Charlotte Kalla hyllades av tusentals personer.
Charlotte Kalla hyllades av tusentals personer.
Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!