En av de hetaste frågorna inför Internationella skidförbundets kongress i Milano var hur det blir med förbudet av fluorvallor. Ämnet har skapat debatt eftersom det nyligen gjorts tester i svenska Bruksvallarna och norska Sjusjøen där flera internationella vallateam inom längd och skidskytte upptäckte att det var enkelt att lura kontrollapparaten.
Svenske längdchefen Lars Öberg, som också sitter med i Fis längdkommitté, säger att han fått information om att frågan trots det aldrig kom upp på agendan i Milano. Fis ska ha insett att det inte gick att fatta beslut om förbud utan ett tillförlitligt kontrollsystem.
Unik testvecka
I stället har frågan tagit en ny vändning.
Samtliga ledande nationer inom längdskidor och skidskytte har bjudits in till en testvecka i österrikiska Ramsau 13–17 juni. Där kommer båda sporterna gemensamt att ta del av de senaste nyheterna kring kontrollapparaten.
Lars Öberg menar att det är ett unikt och anmärkningsvärt initiativ efter tidigare tester, och beslut som lagts på is.
– Ja, det är det, absolut. Jag känner inte till att man gjort liknande tidigare och det är bra att man samarbetar. Den här fluorförbudsfrågan är lika aktuell inom både längd och skidskytte, säger Öberg.
– Från svensk sida såg vi att det fanns behov att förbättra och utveckla testapparaten runt fluorförbudet.
Kontrollapparat på gång
TT: Har ni fått några signaler att tillverkarna av kontrollapparaten har kommit med nyheter som kommer att presenteras i Ramsau?
– Man har validerat och gjort förändringar i testapparaterna för att det ska bli så bra som möjligt. Det är nya justeringar som är gjorda för att det ska prövas på nytt tillsammans med längd- och skidskyttelandslagens vallateam.
Om testveckan i Ramsau får ett positivt utfall talar mycket för att Fis styrelse, senare i sommar eller tidigt i höst, fattar ett formellt beslut om fluorförbud som kommer att gälla kommande säsong.
TT: Hur jobbar Svenska skidförbundet för att kontrollsystemet ska fungera även nationellt, eftersom det kan bli svårt att snabbt få de här testmaskinerna till svenska tävlingar?
– Vi måste hitta en säker testprocedur som gör att det inte blir fusk. Jag kan inte säga något mer, säger Lars Öberg.