Tillbaka efter sjukdom och bråk: "Varit stökigt"

Sommarens norska längdsåpa har nått en lösning – åtminstone tillfälligt. Regerande världscupvinnaren Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka i landslaget för helgens premiär. –Det är inga sura miner från min sida i alla fall, säger han.

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka i norska landslaget – åtminstone för världscuppremiären i Ruka. Arkivbild.

Johannes Høsflot Klæbo är tillbaka i norska landslaget – åtminstone för världscuppremiären i Ruka. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2023-11-23 12:57

Efter flera månader av diskussioner kom Klæbo och Norges skidförbund för två veckor sedan överens om att han till slut skriver på ett så kallat representationsavtal.

Det krävs för att 27-åringen, som valt att träna utanför landslaget den här säsongen, alls skulle kunna tävla i världscupen.

Avtalet – samma som alla åkare utanför landslaget måste skriva på – verkar ha varit en kompromiss från båda parter.

– Vi hade helt andra förhoppningar före säsongen, men nu är avtalet som det är. Så nu är fokus på att prestera bra i tävlingarna, sedan får vi utvärdera det här efter världscupsäsongen, säger Klæbo.

Corona störde

Han är av förklarliga skäl premiärhelgens mest påpassade åkare. Norrmannen har vunnit den total världscupen de två senaste säsongerna och är en av längdcirkusens största affischnamn.

Efter att ha missat den nationella premiären i Beitostølen förra veckan efter att ha varit sjuk i covid-19, är han nu redo för säsongsdebut.

Omringad av journalister konstaterar han inför fredagens sprint i Ruka att det är skönt att vara tillbaka i landslaget.

– Det har varit stökigt. Men jag känner ändå att vi har stått stadigt i det och försökt ha fokus. Jag känner att vi har gjort ett bra jobb. Vi har försökt att lägga allt det där bakom oss.

Ingen konflikt med tränaren

Ryktena om irritation inom det norska herrlaget till följd av Klæbos avtalsbråk viftar han bort.

– Jag har inget ont att säga om någon i laget, och jag trivs ute i spåren med dem. Det finns inga sura miner från min sida i alla fall.

Inte heller ska det finnas något ont blod mellan Klæbo och Norges sprinttränare Arild Monsen, säger den sistnämnde. Detta trots att Monsen i förra veckan gav ett antal skarpa kommentarer kring ett utspel från Klæbo om att det norska förbundet saknade värderingar.

– Det har gått jättebra, det är inga problem. Vi har det fint. Det här är ingenting som påverkar laget, säger Monsen.

Fakta: Johannes Høsflot Klæbo

Född: 22 oktober 1996 i Oslo.

Klubb: Byåsen IL.

Världscupdebut: Drammen 3 februari 2016.

Meriter: OS: 4 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 9 guld, 2 silver, 1 brons. Världscupen: 72 segrar, 17 andraplatser, 5 tredjeplatser. Vann världscupen 2018, 2019, 2022 och 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om