"Träningen på hemmaplan är viktigast"

Johan Olsson fick friheten att skapa sitt eget träningsupplägg – och blev väldens bästa skidåkare. Han är kritisk till att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist inte får samma chans.
–Skulle jag fått samma svar från landslagsledningen när jag ville satsa på träningen i hemmamiljön så hade jag tyckt att de tagit fel beslut.

Johan Olsson. Arkivbild.

Johan Olsson. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-06-01 06:00

Johan Olsson är tydlig med vad som gjorde honom världsmästare och OS-guldmedaljör:

– Det var fullständigt fundamentalt att jag fick möjligheten att göra detta sedan jag blev pappa 2011. Det var viktigt att jag kunde träna på hemmaplan men ändå få stödet av landslaget. Sedan ser man i resultatböckerna vad som hände 2013, 2014, 2015. Då trillande majoriteten av mina medaljer in.

Han fortsätter:

– Min lärdom är att träningen på hemmaplan är viktigast. Man är på läger en vecka i månaden. Då är det klart att de andra tre hemmaveckorna spelar större roll.

Förstår damernas beslut

Olsson kopplar sina egna erfarenheter med veckans nyhet som skakat om Skidsverige – att VM-guldmedaljörerna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget efter att de krävt att få träna mer på hemmaplan och vara med på färre landslagsläger.

Något som ledningen inte har accepterat.

Johan Olsson betonar att han inte har hela bilden, men har ändå en personlig uppfattning:

– Skulle jag fått samma svar från landslagsledningen, när jag ville satsa på träningen i hemmamiljön, så hade jag tyckt att de tagit fel beslut. Jag skulle hellre se att Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn är med i landslaget. Men när jag läser deras motiveringar förstår jag deras beslut.

”Får inte ihop matematiken”

Landslagsledningen motiverar sin hållning med att det är viktigt att alla landslagsåkare är med på alla samlingar. Inte minst för att mindre erfarna åkare ska kunna lära av de äldre.

Johan Olsson tror mer på klusterbildningar. Mindre grupper av åkare som sporrar varandra i hemmiljön.

I Sverige finns kluster, bland annat i Östersund, Falun och Umeå som möjliggör extra bra träning på hemmaplan. För många är detta komplement till landslagen. Svenska skidförbundet uppmuntrar dessa kluster.

– Men i det här fallet, med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist, får jag inte ihop matematiken – efter det som jag hört. Det låter inte som detta gynnar klustren, säger Johan Olsson .

Han anser att det är klusterupplägget är en viktig förklaring till Norges skidframgångar.

– Man har byggt en träningskultur kring dem som gör det möjligt att utvecklas parallellt med landslagsmiljön.

Bli vänner

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har båda varit tydliga med att de är besvikna på hur skidförbundet hanterat frågan.

– Det känns som deras relation är lite skadad. Förtroendet mellan parterna är inte hundra procent. Man kan absolut inte titta snett på varandra till vintern. Detta måste få en lösning nu. Man kan inte göra det i november, säger Johan Olsson.

Fakta: Johan Olssons meriter

OS: Guld: 2010 i stafett 4 x 10 km. 2014: stafett 4 x 10 kilometer.

Silver: 2014: 15 kilometer.

Brons: 2006: stafett 4 x 10 km, 2010: Skiathlon, 50 km.

VM: Guld: 2013: 50 km, 2015: 15 km.

Silver: 2011: stafett 4 x 10 km, 2013: 15 km, stafett 4 x 10 km, 2015: stafett 4 x 10 km.

Brons: 2015: 50 km, 2017: stafett 4 x 10 km.

Mest berömda loppet: Femmilen i Val di Fiemme 2013 när han gick loss tidigt i loppet och höll undan jagande klungan och vann.


Bakgrund: Utbrytningen som skakar skidlandslaget

Sprintstjärnan Linn Svahn meddelar i mitten av maj att hon väljer att stå utanför landslaget den kommande säsongen. Svahn stod över den senaste säsongen för att rehabilitera sin skadade axel. Skälet till att stå utanför landslaget säger hon är för att få jobba tajtare med sitt eget team på hemmaplan och kunna lägga upp en optimal plan för återhämtningen efter skadan.

När landslagstrupperna sedan presenteras uppges att flera längdstjärnor inte accepterar de nya landslagsavtalen eftersom att de inte får marknadsföra sina egna sponsorer tillräckligt.

Nu har två andra av de största svenska stjärnorna bestämt sig för att stå utanför landslaget, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Skälet är att de inte vill vara med på landslagets alla läger utan ha mer flexibilitet och kunna sköta mer av träningen på hemmaplan. De säger att det inte handlar om ekonomi, att de var villiga att avstå från all ersättning bara för att få få jobba mer med sitt eget team.

Landslagsledningen anser att alla landslagsåkare ska vara med på alla samlingar och läger under försäsongen, att det är just detta som är landslagets framgångskoncept – att alla sporrar varandra och gör varandra bättre.

Skidstjärnorna som väljer att stå utanför landslaget kommer att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.

Det är inte ovanligt att landslagsåkare väljer att stå utanför landslaget under en eller flera säsonger. Charlotte Kalla har gjort det tidigare liksom Anna Dyvik den senaste säsongen. Nu är hon tillbaka i landslaget igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!