Trots OS-nobben – Karlsson uttagen till Lahtis

Truppen till första världscuptävlingen efter OS är uttagen. Frida Karlsson finns med och endast en OS-åkare är inte uttagen – Charlotte Kalla. –Efter en samlad bedömning är hon inte med i truppen till Lahtis, säger Lars Öberg, landslagsansvarig.

Frida Karlsson är redo att tävla igen. Arkivbild.

Frida Karlsson är redo att tävla igen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-22 13:17

Frida Karlsson är uttagen till världscuptävlingen i finländska Lahtis. Den svenska längdskidstjärnan hade ett blytungt OS i Peking och stoppades från start i den avslutande tremilen i söndags.

– Jag ska göra lite tester, är jag på banan kommer jag att köra, sade Karlsson till TT efter hemkomsten till Sverige på måndagen.

Men det är ännu oklart om hon kommer till start i Lahtis.

– Vi har inte tagit ett beslut om hon kommer komma till start eller inte. Vi är tvungen att anmäla en trupp en tid i förväg. Tanken och ambitionen är att hon ska åka, säger Lars Öberg.

Truppen består av 19 åkare och den enda OS-åkaren som står utanför är Charlotte Kalla.

– Vi gör en samlad bedömning utifrån resultat. Charlotte (Kalla) var uttagen till OS men efter en samlad bedömning är inte hon med i truppen till Lahtis, säger Lars Öberg.

TT: Har hon tagit beslutet tillsammans med ledare?

– Uttagningen görs av landslagsledningen och det sker alltid en dialog med åkarna. Jag vill inte kommentera hur dialogen skett.

"Har gjort sådana resultat"

William Poromaa, som till en början skulle åka U23-VM, är uttagen till Lahtis.

– En samlad bedömning där som ligger till grund att världscupen bedöms vara viktigare i det fallet. Det har varit dialog med landslagsledningen och William (Poromaa) i frågan om vad som är den bästa matchningen, säger Lars Öberg och fortsätter:

– Han har gjort sådana resultat under OS och han har ju också möjlighet att påverka vad han själv vill.

Världscuphelgen inleds på lördag med sprint i fri stil. På söndag kör damerna tio kilometer i fristil och herrarna 15 kilometer. Bland annat tävlar både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, som lämnade OS med tre medaljer var.

Fakta: Svenska truppen

Damer: Moa Lundgren, Emma Ribom, Frida Karlsson, Jonna Sundling, Moa Olsson, Ebba Andersson, Johanna Hagström, Anna Dyvik, Maja Dahlqvist.

Herrar: Anton Persson, Marcus Grate, Johan Häggström, Karl-Johan Westberg, Calle Halfvarsson, Gustav Eriksson, Jonas Eriksson, Jens Burman, Fredrik Andersson, William Poromaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!