Vallachef om testet: Kan innebära bakhala skidor

Tidigare skidinlämning och ökad känslighet för väderomslag. Det blir verklighet när Fis, vid helgens världscuptävlingar i Falun, för första gången testar hela kontrollsystemet mot fluorvallor. –Det kan innebära bakhala skidor för åkarna, säger svenske vallachefen Petter Myhlback – ett uttalande som får Calle Halfvarsson att reagera.

Svenske vallachefen, Petter Myhlback, på plats i Falun inför helgens världscuptävlingar.

Svenske vallachefen, Petter Myhlback, på plats i Falun inför helgens världscuptävlingar.

Foto: ULF PALM / TT

Skidor2023-03-17 05:30

Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) är i sommar redo att ta beslut om förbud mot den miljöfarliga fluorvallan – om kontrollapparaten fungerar.

I vinter har Fis gjort enklare kontroller vid flera världscuplopp.

I samband med helgens tävlingar i Falun sker för första gången ett test av hela processen, från inlämning av skidor, kontroller, till start. Ingen kommer att bestraffas för att ha fluorvalla under skidorna.

"Bakhala skidor"

Följden är att vallarna tvingas lämna ifrån sig skidorna för kontroll 30 minuter före start. Inför ett klassiskt lopp får landslagsvallarna sedan tillbaka skidorna och kan innan start justera fästvallan i ett öppet bevakat område.

– Det är så regelverket kommer att se ut. Jag har alltid välkomnat ett fluorförbud. Bara det blir sportslig rättvisa, säger svenska vallachefen Petter Myhlback.

Men det innebär helt nya förutsättningar för vallarna, som tvingas lämna ifrån sig skidorna längre tid före start och de kan få problem om det blir väderomslag.

– Det kan innebära bakhala skidor för åkarna. För oss (vallare) innebär det inte så mycket. Vi får jobba på tills deadlinen går ut. Vi ändrar på vårt körschema till 30 minuter tidigare, säger Petter Myhlback.

Halfvarsson reagerar

Svenske stjärnan Calle Halfvarsson reagerar när han får höra att följden kan bli bakhala skidor:

– Det är fel inställning. Det kan inte behöva bli så att vi får bakhalt bara för att man måste lämna in skidorna 30 minuter innan start.

– Det blir mycket omställningar med skidorna. Men det är som det är, fortsätter Calle Halfvarsson.

Dahlqvist kritisk

På lördag innebär testet ännu större förändringar i samband med sprinttävlingen. Förutom tidigare inlämning blir det förbud mot att valla om skidorna mellan de olika finalheaten.

Maja Dahlqvist, som siktar på att vinna sprintcupen, reagerar när hon får höra nyheten:

– Jag visste inte om det. Får man inte ändra mellan heaten är det en klar nackdel. Har du misslyckats i kvarten har du misslyckats hela dagen. Det är märkligt eftersom en sprintdag pågår under en lång tid och förhållanden kan ändra sig.

Litar inte på maskinen

Petter Myhlback är glad över att dessa tester görs nu i samband med slutet av världscupsäsongen:

– Nu är det sportsliga viktigast, sedan får man utvärdera detta efter säsongen.

Han litar ännu inte fullt ut på att kontrollmaskinen kommer att ge korrekta värden.

– Den måste köras mer i min närvaro innan jag har en hundraprocentig tillit till den säger Petter Myhlback, som inför sommarens beslut om fluorförbud, efterlyser krafttag från Fis.

TT: Tror du det blir ett förbud mot fluorvalla i sommar?

– Det vill jag inte uttala mig om, svarar Petter Myhlback.

Fis tävlingschef Michal Lamplot säger till TT att erfarenheterna från Falun blir en fingervisning för hur kontrollverksamheten ska fungera vid ett eventuellt fluorförbud.

Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson.
Fakta: Fluorvallor

Fluorvallor består antingen av C6 eller C8-produkter.

+ Skillnaden mellan C6 och C8 är kedjan av antalet kolatomer. Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen. C8 är förbjudet enligt ett EU-reglemente.

+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ I sommar är ambitionen hos både från Internationella skidförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) att ta beslut om förbud mot fluorvallor. Problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.


Fakta: Världscupen i Falun

Världscuptävlingarna i Falun, som också har namnet Svenska skidspelen, är de enda på svensk mark som ingår i världscupen:

Årets program är följande:

Fredag 17 mars: Damer och herrar, 10 kilometer klassisk stil.

Lördag 18 mars: Sprint, damer och herrar fristil.

Söndag 19 mars: Mixed stafett 4x5 kilometer, klassisk och fristil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!