Tidigare har det sagts att Fis-styrelsen den 24 maj ska bestämma om ryssar och belarusier får komma tillbaka till skidfamiljen. Men nyligen talade Karin Mattsson med Fis-ordföranden Johan Eliasch som sade att beslutet inte kommer att tas förrän i höst.
– Då förstod jag på honom att frågan inte kommer att vara på agendan nu i maj, säger Karin Mattsson, som inte vet varför Fis eventuellt ska skjuta på beslutet.
Påverka ledamöter
Flera andra internationella idrottsförbund har på senare tid hävt sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Nu befarar Karin Mattsson att Fis-styrelsen följer efter och är därför glad att beslutet sannolikt blir framskjutet:
– Hade man bestämt sig för att inte öppna för dem hade det varit ännu bättre. Men där tror vi inte att korten låg. Vi var oroliga för att det skulle gå åt andra hållet. Därför tycker vi att det är positivt om beslutet skjuts framåt. Då får vi längre tid på oss att påverka andra ledamöter.
Samtal i sommar
Det finns en enighet bland de nordiska och baltiska länderna om att inte släppa in Ryssland och Belarus. Men i övrigt är det ovisst. Därför är Karin Mattsson glad om det blir mer tid för ”nej-sidan” att markera sin ståndpunkt i olika sammanhang.
– Nu hade Fis en konferens i Dubrovnik. Vi hade personer på plats och naturligtvis fördes det informella samtal om detta. Men själva Fis-kongressen i maj sker digitalt. Då finns inte den möjligheten på samma sätt. I sommar kommer vi sedan att hålla frågan levande på olika sätt. Det är viktigt för oss, värderingsmässigt.
TT: Hur lång tid före världscupen måste man ta ett beslut?
– Det finns många parametrar i den frågan. Det finns också en baksida att förutsättningarna inte är tydliga när man kommer för nära världscupen. Vi vill att våra aktiva ska veta vad som gäller. Ett besked att ryssar och belarusier inte får delta kan däremot komma närmare inpå världscupen.
Karin Mattsson tror att definitivt besked om beslutet skjuts till hösten kommer cirka en vecka innan när agendan för Fis-kongressen kommer ut.
Det är 21 personer i Fis styrelse som ska rösta och majoritetsbeslut avgör frågan.
Uteslutna från Fis-möte
Uteslutningen av ryssar och belarusier märks nu tydligare även på Fis-konferenserna. Svenska längdchefen, Lars Öberg, berättar att delegater från dessa nationer fanns med på höstmötet, men var inte välkomna till förra veckans vårmöte i Dubrovnik.
– På det här mötet fick de endast vara med digitalt och lyssna. Man hade även tagit bort deras rätt att få rösta i de olika frågorna, berättar Lars Öberg.