"Vi kanske kan lära Frida stakteknik"

Här tränar utbrytarstjärnan Frida Karlsson tillsammans med tyska längdlandslaget i Torsby.
–Vi lär oss mycket av henne, men vi kanske också kan lära henne lite stakteknik, säger tyska OS-guldmedaljören Victoria Carl.

Tyska OS-guldmedaljören Katharina Hennig, till vänster, och Frida Karlsson tillsammans med tyska landslagstränaren Per Nilsson i skidtunneln i Torsby.

Tyska OS-guldmedaljören Katharina Hennig, till vänster, och Frida Karlsson tillsammans med tyska landslagstränaren Per Nilsson i skidtunneln i Torsby.

Foto: Anders Hansson/TT

Skidor2022-08-20 06:00

Scenen från Torsby i veckan illustrerar konsekvensen av sommarens stora snackis i skidvärlden.

Ute i sensommarvärmen: Svenska skidlandslaget, med stjärnor som Jonna Sundling och Ebba Andersson, kör barmarksträning.

Inne i skidtunneln: Åkare från Tyskland, USA och Schweiz stakar på – tillsammans med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist, som kör eget upplägg på försäsongen efter den uppmärksammade brytningen med landslaget i maj.

Dahlqvist håller sig mest till det amerikanska laget, där bland annat hennes pojkvän Kevin Bolger finns.

Per Nilsson, som är damansvarig i tyska landslaget, betonar att samarbetet fungerar bra med svenska landslaget. Alla parter har accepterat upplägget och ser framåt.

– Jag har bra dialog med Anders Byström (svenske landslagschefen). Vi har delat träningsprogrammen i Torsby så vi inte krockar med samma pass i tunneln, säger Nilsson.

Nöjda tyskor

Han är också Frida Karlssons personliga tränare. Därför tränar hon med tyskorna.

Katharina Hennig och Victoria Carl är två av skidvärldens hetaste åkare efter OS-succén i Peking. De vann guld i teamsprinten och var med i det tyska silverlaget i den längre stafetten. De konstaterar att träningen med Frida Karlsson är ett lyft.

– Vi har mycket att lära av Frida och hon kan lära från oss. Speciellt i teknik. Jag hoppas att vi får möjlighet att tillsammans prata om träning i framtiden. Hon är ju trevlig och ler mycket, säger Katharina Hennig

Victoria Carl nämner en detalj – stakteknik – som tyskorna kan lära Frida Karlsson:

– Hon stakar kort och ofta, men inte så hårt. Jag tar färre stavtag men har mer kraft i varje tag. Jag hoppas kunna få prata mer med henne om detta, säger Carl.

Stärker självförtroendet

Per Nilsson menar att träningen med tyskorna kan ge Frida Karlsson en mental kick:

– Det kan stärka hennes självförtroende. Hon tränar mycket själv och om hon kör distansträning med Katharina Hennig och Victoria Carl och ser att farten är hög kan det stärka självförtroendet.

Frida Karlsson betonar att hennes huvudfokus i Torsby är att träna tillsammans med sin personlige tränare Per Nilsson.

– Det är klart att man kan hitta grejor med dem (tyska damerna) att träna med. Men jag är här för att träna med Per. Det är min poäng med lägret.

Fick en smäll

Vid den här tiden förra året tvingades Frida Karlsson lämna lägret i Torsby. Hon hade tränat för mycket och gick över gränsen. Nu säger Karlsson att hon mår bra:

– Förra året fick jag en smäll och hade strul med det under hela hösten. I år är det inte alls så. Jag har parametrarna och lär mig känna signalerna. Jag har haft en jättebra sommar.

Fakta: Tyska skidprofiler på läger i Torsby

+ Katharina Hennig. Tog guld på teamsprinten och silver i distansstafetten i OS i Peking. Är nu det stora damhoppet tillsammans med Victoria Carl.

+ Victoria Carl. Tog guld på teamsprinten och silver i distansstafetten i OS i Peking. En av de mer vältränade tyskorna.

+ Sofie Krehl. Ingick i silverlaget på distansstafetten i Peking.

+ Katherine Sauerbrey. Ingick i silverlaget på distansstafetten i Peking.

+ Per Nilsson. Ny damansvarig för tyska laget. Är också Frida Karlssons tränare.

+ Axel Teichmann. Tysk skidprofil som nu är ansvarig för gymnastik och rörlighet i tyska laget.


Fakta: Avhoppen från svenska skidlandslaget

2021

Maj: Anna Dyvik hoppade av landslaget eftersom hon trivdes bäst med ett eget upplägg. Hon återvände dock till landslaget inför kommande säsong.

2022

Maj: Linn Svahn hoppade av landslaget för att göra en försäsong anpassad för hennes skadade axel.

Ett par veckor senare meddelade Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de inte kommit överens med landslagsledningen och därför gör egen försäsongsträning utanför landslaget.

Juni: Jonna Sundling och Emma Ribom meddelade att de genomför ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, har synpunkter på att inget höghöjdsläger finns i landslagets försäsongsprogram.

När tävlingssäsongen börjar i november är det tänkt att dessa åkare ska vara tillbaka till landslagsmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!