Wassberg hyllar nye svenske jättetalangen

Junioren Edvin Anger följde upp SM-guldet i sprint med att fixa stafettsegern till Åsarna. Då jublar legendaren Thomas Wassberg: –Han kommer att vara bland de fem-tio bästa i världen. Han är stor i kroppen och psykisk stabil, menar Wassberg.

Skidkungen Thomas Wassberg tror att Edvin Anger är svensk skidsports framtid.

Skidkungen Thomas Wassberg tror att Edvin Anger är svensk skidsports framtid.

Foto: Anders Hansson/TT

Skidor2022-03-27 10:34

Efter två SM-guld har killen, som är svensk herrframtid, presenterat sig i samband med SM-veckan i Piteå. Det handlar om 19-årige Edvin Anger, som redan nu sätter seniorerna på plats.

Efter att ha vunnit sprinten överlägset på lördagen spurtade han hem SM-guldet i stafett mot IFK Moras Eric Rosjö på söndagen. Två SM-guld på ett dygn.

Thomas Wassberg är lyrisk när han kommenterar stjärnskottet:

– Här är stor i kroppen som klarar ge motorn mycket fart. Dessutom är han psykisk stabil och har det taktiska sinnet. Han vet vad han ska göra. Det visade han både på sprinten och nu på stafetten.

Thomas Wassberg är övertygad om att Edvin Anger får en viktig roll i det framtida landslaget:

– Han kommer att vara bland de fem- tio bästa i världen. Sedan vet man aldrig det allra sista. Men man får vara lite försiktig med toppen direkt. Det kommer han att växa in i.

”Massiv och stabil”

Åsarna har genom åren haft flera stjärnåkare, men Thomas Wassberg menar att Edvin Anger är unik:

– Han är dels storväxt och massiv och stabil. De flesta av oss (tidigare åkare i Åsarna) har varit lättare typer.

Skidkungen Wassberg, som bland annat tog fyra OS-guld under sin karriär, är ordförande i Åsarna IK, och insåg tidigt den kapacitet som fanns hos de unge talangen från Hedemora.

Därför uppvaktades Edvin Anger av Thomas Wassberg och William Poromaa om att tävla för Åsarna. Övergången blev klar 2020.

– Vi ska vi jobba så han trivs i klubben och blir kvar.

”Stora ord”

Edvin Anger minns första mötet med sin idol:

– Vi träffades och det kändes bra från början. Det var inget att tveka om när man fick en sådan chans, säger Edvin Anger, som växte ett par meter på Lindbäcksstadion i Piteå efter allt beröm han fick från Thomas Wassberg:

– Det är stora ord från en man som honom. Kul att höra. Det är verkligen inspirerande att ha en sådan förebild som Wassberg. Jag levde inte när han åkte, men han är ändå en ikon för mig.

Testa gränser

Nästa år blir Edvin Anger senior och redo för världscupen. Han blir dock lite generad när Wassberg tror att detta är en kille som kommer att vara bland de fem-tio bästa:

– För mig handlar det om en vilja att testa mina gränser. Det är svårt att säga hur långt det kommer att räcka, men jag vill testa hur långt det leder till.

Edvin Anger bor i dag i Mora, men signalerar att han kan tänka sig flytta till Åsarna för att utvecklas i den miljön. Det gjorde Jens Burman, som bor där och William Poromaa, som tränande där inför årets succésäsong.

Han har redan haft nytta av träningspassen tillsammans med William Poromaa:

– Åker man med honom och hänger med på intervallerna vet man att det räcker bra på vintern.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!