Anna Magnusson har inte tävlat hittills under OS, men får nu chansen i sprinten.
– Jag blev otroligt glad, det var verkligen ingen självklarhet kände jag, säger Magnusson.
Elvira Öberg, som bor med Stina Nilsson i OS-byn, säger att hennes rumskompis tog beskedet tämligen bra.
– Det är klart att Stina var besviken när hon fick beskedet. Men hon har ändå varit vid gott humör, hon har tagit det på ett bra sätt tycker jag.
– Det är klart att man vill finnas där och stötta varandra i laget, det gör vi alltid. Vi finns där, inte bara för Stina utan även för Mona. Det är en tuff situation vi är i, men det vet vi. Vi får väl på något sätt ta det som ett tecken på att vi är ett väldigt bra lag när sådana som Stina och Mona inte ens får tävla, säger Elvira Öberg.
Johannes Lukas fyller i:
– De hade fått en plats i nästan alla andra lag, men vi har bara fyra platser. Vi har påpekat att det gäller att jobba framåt.
Mona Brorsson vädrade sin besvikelse på Instagram:
"Just nu kan jag inte beskriva hur besviken jag är. Jag är inte uttagen till sprinten och det blir därmed ingen jaktstart för mig heller. Jag hade såklart helst stått på startlinjen själv, men nu kommer jag i stället göra allt jag kan för att stötta och heja fram tjejerna som får tävla."
I ett uttalande via Sveriges olympiska kommitté (SOK) säger den förra längdstjärnan Stina Nilsson:
"Givetvis hade jag hoppats in i det sista på att få chansen att åka, men jag respekterar givetvis uttagningen och kommer att göra mitt bästa i rollen som reserv."
Dagsformen avgjorde
Lukas och hans kollegor i lagledningen behövde inte fundera speciellt mycket kring tre åkare – Hanna och Elvira Öberg och Linn Persson.
Nummer fyra var värre. Valet föll på Anna Magnusson den här gången. Dagsformen gavs stor betydelse i beslutsunderlaget.
– Vi visste innan att den här uttagningen skulle bli väldigt tuff. Det är väldigt tajt mellan Mona, Anna och Stina. Det har det varit hela året, men vi tycker att Anna har stuckit ut den senaste tiden och presterat väldigt bra på tävlingar, testträningar och intervallpass, säger Lukas.
– Jag har känt mig stark och i bra form. Vi har kört mot varandra allihopa, sedan tar de väl tid. Men det är ingen resultatlista direkt som vi får se, utan det håller tränarna för sig, säger Anna Magnusson.
"Tufft för båda"
Sprinten var Nilssons stora chans att få debutera i OS-sammanhang även som skidskytt. Nu talar mycket för att hon får vänta till Milano 2026.
Mona Brorsson var tolva och bästa svenska i distansloppet. Lukas duckar inte på frågan om det här beslutet var hans tuffaste som huvudtränare för skidskyttelandslaget.
– I tränarkarriären är det absolut det, men jag tror att det kommer minst en svår uttagning till. Damstafetten tror jag blir minst lika svårt.
Väntat herrlag
Till herrarnas sprint på lördag plockade Lukas ut ett helt väntat lag: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Peppe Femling, kvartetten som körde distansloppet tidigare i veckan.
TT: Flera åkare sade efter distansloppen att deras kroppar inte svarade. Ser du en tendens att det börjar lossna för dem formmässigt?
– Egentligen har vi inte tränat allt för mycket. Grabbarna tog det lugnt i går, damerna kör en upptakt i dag. Man kan inte göra allt för mycket nu, utan det handlar om att återhämta sig och se till att man har en bra energibalans så att kroppen verkligen är redo för nästa ryck.