I sprintloppet i VM i Oberhof var det fem norrmän bland de sex bästa. Givetvis vanns loppet av Johannes Thingnes Bø, världscupdominanten som vunnit 11 av 14 individuella lopp i vinter..
Och i jaktstarten var det bara Sebastian Samuelsson som på bronsplats tog sig in mellan fyra norrmän med Bø som vinnare.
Tidigare skidskyttestjärnan Ole Einar Bjørndalens förklaring till den norska totaldominansen den här vintern är att Norge har extremt många bra talanger och stora mängder skidskyttar som satsar hårt.
– Vi har förstås landslag men också många andra ute i klubbarna som proffssatsar. Så det är många professionella som tränar extremt hårt, alltså extremt hårt, säger norrmannen, med betoning på extremt.
Träningsdisciplin
Han menar att det inte handlar om att Norge kan mer om skidskytte än andra, eller att man har hittat på några annorlunda träningsmetoder.
– Kunskapen finns överallt. Men om jag jämför med andra nationer så ser jag att norrmän är lite mer galna än andra. De lägger ner mer tid, är villiga att offra mer för skidskyttet. Det är en stor förklaring, att vi ligger långt före andra när det gäller träningsdisciplin.
En annan förklaring är att Norge, som tidigare setts som en svag nation i skyttet, nu blivit mycket bättre på det momentet.
– Och så har vi extremt bra vallateam, men det har även Sverige, säger Bjørndalen.
Sturla Holm Lægreid – tvåa i världscupen efter Johannes Thingnes Bø och trea i sprinten och tvåa i jaktstarten i VM – säger att hela laget lyfts av att ha Bø som sparringpartner, men också av att alla i landslaget håller så hög nivå.
– Vi sporrar varandra hela tiden, det är kanske det som är succén, att vi har så många toppkvaliteter. Johannes är snabb på skidorna och jag är effektiv i skjutningen och är träffsäker. Alla har egenskaper som man bidrar med. Därför är det toppstandard på alla i laget.
Lægreid säger att man i Norge trodde att andra nationers åkare hade skärpt till sig till VM, men trippeln i sprint och två av tre medaljer i jaktstart visade på motsatsen.
– Vi vill ha konkurrens, för annars försvinner intresset för sporten. Vi behöver andra nationer. Resultaten brukar svänga i skidskyttet eftersom vi har skyttemomentet som gör att fler blandar sig i toppstriden. Men om alla norrmän träffar tio av tio hela tiden kan det lätt bli som i längdskidor, säger Lægreid om dominansen i längd, framför allt på herrsidan.
– Vi vill inte göra det sämre med vilje, vi gör vårt bästa. Och så får alla andra skärpa till sig.
"Vi har inte bredden"
De svenska stjärnorna Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson är imponerade av Norges framgångar och enorma bredd på toppen.
– De får tidigt hård konkurrens och man behöver konkurrens för att utvecklas. Och för att ens komma ut på världscupen och IBU-cupen (nivån under världscupen) måste man vara himla bra. Det är det som skiljer – vi har inte den där bredden, säger Ponsiluoma.
Samuelsson tror liksom Lægreid att det också handlar om att landslagsåkarna sporrar varandra.
– Jag tror att de verkligen har fått en bra kultur i laget där de hjälps åt på ett bra sätt, säger han.
– Men jag tror absolut att det går att slå dem. De är jäkligt duktiga, men när jag och Martin presterar vårt bästa, då är vi med där och fajtas med dem.
Ett första bevis blev just jaktstarten där Samuelsson kom trea, med två norrmän före sig och två direkt efter sig.
Rättad: I tidigare versioner uppgavs fel antal pallplatser för Norge i ingressen. Rätt är 30 av 42. Dessutom uppgavs fel antal världscupsegrar för Johannes Thingnes Bø. Rätt är 11 av 14.