"Då kan jag vinna totala världscupen"

Sebastian Samuelsson byter stock på sitt gevär. En ovanlig åtgärd som kan göra honom till mästare i vinter – om skyttet fungerar: –Då kan jag vinna totala världscupen, säger skidskytten.

"Jag ville ändra min ställning i liggande skyttet. Att komma upp och vara lite högre", säger Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

"Jag ville ändra min ställning i liggande skyttet. Att komma upp och vara lite högre", säger Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-08-23 15:00

Förra säsongen tog Sebastian Samuelsson VM-guld på masstarten i Oberhof. Men i världscupen var han mer ojämn. Ofta räckte inte skyttet till.

Nu gör Sebastian Samuelsson en extra satsning på skyttedelen. Ett led är att byta stocken. Trädelen av geväret som är personligt utformad. Ett unikt beslut för varje skidskytt.

– Man gör regelbundet anpassningar i vapnet. Men att byta hela stocken är ovanligt, säger Sebastian Samuelsson.

Detta är andra gången sedan sin världscuppremiär 2015 som han får en ny stock.

– Jag ville nu ändra min ställning i liggande skyttet. Att komma upp och vara lite högre. Dessutom ville jag ha ett bredare stöd där man håller handen i stående skyttet. Reglerna säger att stocken får vara bredare där. Då var det bäst att börja om helt på ny kula och skaffa en ny stock. Idén kom från min skyttetränare Johan Hagström, berättar Samuelsson.

Klarat övergången

I mars togs kontakt med tillverkaren i Lillehammer. Därefter gjordes besök i Norge för att prova ut stocken som blev klar i maj. I sommar har Samuelsson skjutit ovanligt många serier.

– Den övergången kan ibland vara lite svår när man byter till något nytt, men det har gått betydligt bättre än vad jag trodde, säger han.

Nu siktar skidskyttestjärnan på nästa mål. Att bli bra över en hel säsong och vara en av kandidaterna till totalsegern i världscupen. Han känner att skidåkningen räcker till. Det är skyttet som måste förbättras.

– Om jag skjuter som de allra bästa skulle jag vara med om att vinna den totala världscupen. Så bra tycker jag att jag åker, menar Samuelsson.

Våga skjuta snabbt

Han berättar om arbetet med att våga lämna sin komfortzon och skjuta snabbare:

– Det är mycket mentalt. För mig är den stora grejen att våga skjuta snabbt. Att vara bekväm med att låta det gå snabbare i skjutningen.

Sebastian Samuelssons mål är att bli tre sekunder snabbare vid varje skjutning. Förutom viktiga sekunder skulle det också sätta mer press på konkurrenterna i mass- respektive jaktstarterna.

– Jag ser skyttebiten som oerhört viktig. Jag behöver träffa mer och få ner skjuttiderna. Jag träffar mer om man blir offensiv på skjutvallen och har mer fokus på precis det man kan göra. Tidigare har jag varit försiktig. Ja, nästan defensiv. Då börjar man tänka mer.

Samuelsson berättar att det finns risk att bli för stressad i skjutningen:

– Därför ska det vara normalt att skjuta snabbare. Nu gör jag allt vad jag kan för att lyckas som skidskytt. Jag försöker utveckla alla dessa bitar och driva processen vidare.

Landslagstränaren Johannes Lukas hyllar Sebastian Samuelssons skyttesatsning och initiativ att byta stocken på geväret:

– Det är en förändring som kan göra mycket. Det gäller att slipa på de sista detaljerna och det är han beredd på att göra. Det är en väldigt spännande resa han gör just nu.

Fakta: Sebastian Samuelsson

Ålder: 26 år.

Bor: Östersund.

Tränare: Johannes Lukas.

Meriter: OS: 1 guld, 1 silver: VM 1 guld, 2 silver, 6 brons. EM: 1 guld.


Fakta: Tre hållpunkter under skidskyttesäsongen

25/11-3/12: Världscuppremiär i Östersund.

7-18/2: VM, Nove Mesto, Tjeckien.

14-17/3: Världscupfinal i Canmore, Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!