Tyska Oberhof bjuder på strålande solsken, ingen vind och några minusgrader dagen före VM-starten. För den oinvigde är det svårt att förstå att detta är ett unikt väder.
– Jag har sett solen här en gång tidigare och då har jag varit här ganska många år, säger Sebastian Samuelsson och får medhåll från flera landslagskompisar.
Utom Hanna Öberg:
– Jag tycker att Oberhof har lite oförtjänt dåligt rykte. Klart det kan vara utmanande förhållanden här, men jag tycker ändå att det snackas lite väl mycket skit om Oberhof, säger hon.
I dag inleds VM i Oberhof med mixedstafett och ovanligt nog väntas det bli soligt och bara lätt vind. Hanna Öberg har i alla fall förberett sig på att det kan bli ett "normalt" Oberhofväder under VM som kommer att göra det mer utmanande på skjutvallen.
– Men jag tänker att det är den bästa skidskytten som kommer att göra de bästa resultaten, säger Öberg.
Dimma största utmaningen
Samuelsson säger att dimman är den största utmaningen vädermässigt för att sikten blir sämre och dimman kan också komma och gå väldigt mycket.
Martin Ponsiluoma anser att den största utmaningen med dimman är under inskjutningen, att tränarna inte kan se var åkarna träffar för att kunna ge dem bästa vägledningen inför tävlingen.
Om det blir dimmigt och svårt att se kan skidskyttarna ändra lite på geväret för att släppa in mer ljus.
– Man kan byta korn i främre siktet men också släppa in mer ljus i siktet du har närmast ögat för att få en bättre siktbild helt enkelt, säger Elvira Öberg.
Tuffaste banan
Samuelsson utvecklar:
– Man ändrar ljusinsläppet innan inskjutningen. Om det blir drastiska förändringar kan man göra det under loppet, det går ganska fort, tar bara någon sekund att ändra, säger han.
Men det är inte bara vädret som är unikt för Oberhof. De tuffa banorna är också en utmaning.
– Jag skulle säga att Östersund och Oberhof har de tuffaste banorna. Framför allt inledningen på banan, med en tuff stigning. Det känns som de bygger den längre och längre för varje år, säger Samuelsson om Birxsteig.
Övat på långa ingången
De svenska VM-åkarna nämner också den långa och flacka ingången mot skjutvallen som utslagsgivande.
– Det är lätt att luras att det är en lätt ingång. Man måste ligga på hela vägen och ofta är det motvind på väg in mot stadion, det är ganska tufft. Det är fördelaktigt att ligga i rygg på någon, säger Samuelsson.
Det svenska landslaget har övat särskilt på den långa ingången mot skjutvallen under uppladdningen i Östersund.
– Vi byggde om stadion med koner för att få ett längre parti inne på stadion in mot skyttet, vi har försökt tänka hur det ser ut här. Det är en trygghet att ha gjort det ett par gånger, menar Samuelsson.