Efter blundern: IBU kan ändra reglerna

Peppe Femling sköt på fel bana och ödelade Norges chanser till en pallplats, men fick inget straff. Nu vill norrmännen se en regeländring. –Jag förväntar mig att IBU tar tag i detta och ändrar reglerna, säger Tarjei Bø till NRK.

Peppe Femling. Arkivbild

Peppe Femling. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidskytte2022-01-16 19:56

Peppe Femlings blunder i lördagens stafett, där svensken sköt på fel tavla och förstörde dagen för såväl Norge som Sverige, straffades inte eftersom svensken upptäckte sitt misstag och sköt resterande skott på egen tavla samt åkte en straffrunda.

– Vi kan inte ge några straff, det är bara en olycklig situation, sade tävlingsdirektören Borut Numar till SVT under stafetten.

I framtiden kan detta dock komma att ändras. NRK har varit i kontakt med det internationella skidskytteförbundet, IBU, som meddelar att man ska se över reglerna i vår.

I det norska lägret var man inte nöjd med att Sverige kom undan utan straff.

– Om någon skjuter på fel tavla måste tidsstraff införas. Det kan inte bara gå utöver det lag som drabbas, som Norge idag, säger Tarjei Bø till NRK.

"Besvärligt"

Bø såg stafetten tillsammans med de andra norska åkare som valt höghöjdsläger framför tävlingarna i Ruhpolding, bland annat Sturla Holm Lægreid som håller med landsmannen.

– Det är helt klart väldigt besvärligt när sånt händer, och vi vill inte att det ska hända i framtiden när det till exempel slåss om OS-guld, säger han.

Vill se tidstillägg

Den norska tränaren, Anders Brun Hennum, tycker att det borde införas tidsstraff för den som skjuter på fel tavla.

– Om inte kan man fundera på att förstöra för andra nationer genom att skjuta ett par skott i deras tavla, och sedan skjuta fullt i sin egen tavla med extraskott, säger Hennum.

Han ska dock ha påpekat att han inte tror att Femling sköt fel med flit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!