Elvira Öberg om missarna: "Ett mellanmjölksåk"

Skidskyttarna reste till Zhangjiakous bergstoppar som tunga svenska medaljhopp. Resultatet hittills efter två tävlingar: Iskalla två bom. –Var inte oroliga, det kommer, säger Mona Brorsson.

Elvira Öberg fick slita på distansloppet.

Elvira Öberg fick slita på distansloppet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidskytte2022-02-07 10:49

Hon klarade något oväntat distansloppet bäst av svenskorna och slutade tolva. Elvira Öberg 13:e, Linn Persson 15:e och Hanna Öberg 16:e följde tätt efter i en jämn svensk insats utan den där toppen som stack ut.

De individuella förhoppningarna är – internt som externt – så mycket högre ställda.

– Det är ett mellanmjölksåk i dag, säger Elvira Öberg.

Där talade hon för hela laget. Men skäl till oro inför fortsättningen? Det tycker hon inte.

– Nej, jag är inte speciellt orolig. Jag vet vad jag kan. Det är de riktiga skidskytteloppen vi har framför oss, de vi oftast kör i världscupen. Det är klart att det är lite frustrerande, men det är ingen katastrof, säger yngre syster Öberg.

Medhåll kommer från Brorsson.

"Många tävlingar kvar"

– Vi vet vad vi har för kapacitet i laget och har förhoppningar och drömmar om medalj, men det är tidigt i mästerskapet och många tävlingar kvar.

Systrarna Elvira och Hanna Öberg, trea och femma i världscupen, lär leverera. Det tror Brorsson.

– Det är klart att jag vet – och de vet – att de kan mycket bättre, men det är inte så att de är i dålig form. Ni kommer att få se, säger Brorsson.

Hanna Öberg var inte i närheten av att försvara sitt OS-guld från Pyeongchang. På skjutvallen försvann medaljchanserna. Hon prickade rätt med 20 av 20 skott när hon tog guldet för fyra år sedan, men bommade nu dubbelt i det andra skyttet. Det blev senare också en miss i det fjärde.

Alla missar kom alltså i stående skytte.

– Jag börjar båda serierna bra, men tappar lite fokus i slutet av serierna och då blir det bom, säger Hanna Öberg.

– Jag var liksom inte helt där i dag.

"Ingen katastrof"

När hon dessutom inte hade någon superfart under skidorna innebar det att allt hopp om en topplacering var borta. Ändå ville hon inte tala om en besvikelse, utan menade att känslan var bättre än i lördagens mixedstafett.

– Man kanske inte kan förvänta sig att man ska vinna alla tävlingar hela tiden. Det är ingen katastrof och jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning från mixedstafetten.

Elvira Öberg fick inte heller till det. En bom i andra skyttet och ytterligare två bom i det tredje innebar alltför många tilläggsminuter för att kunna hota de allra bästa, även om hon åkte snabbare än Hanna.

– Jag hade en bra start och tycker att jag kom in i det på ett bra sätt. Sedan får jag börja slita tidigt på andra varet. Kroppen känns faktiskt väldig seg. Jag fick slita mer än vad jag varit van vid den här säsongen. Jag fick verkligen jobba för varje meter och det var en ny situation för mig.

– Med den känsla jag hade var åktiden (fjärde bästa) bra. Jag blev ändå lite positivt överraskad när jag såg resultatlistan och att det inte var värre.

På fredag väntar sprintstafetten för skidskyttedamerna.

– Det gäller att vara ordentlig med återhämtningen, fylla på med energi och sova ordentligt, säger Elvira Öberg.

Røiseland sköt bort guldet

Denise Herrmann bommade ett skott men blev ändå guldmedaljör. Fransyskan Anais Chevalier-Bouchet fick stryk med 9,4 sekunder av tyskan och bronset gick till norskan Marte Olsbu Røiseland.

Røiseland sköt bort guldet med en bom – sin andra för dagen – i det 20:e och sista skottet.

– Det kommer plåga mig resten av livet, säger hon till Discovery+.

De svenska skidskyttarna, som inledde OS med en fjärdeplats i mixedstafett, får en ny chans att ta första medaljen när herrarnas distanslopp avgörs i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!