Elvira Öberg sekunder från pallen

Elvira Öberg hade chansen att kopiera fjolårets succé i Annecy. En försmädlig bom på sista skottet satte stopp för det. Till slut fattades ändå bara drygt en sekund från pallen.

Elvira Öberg slutade fyra i söndagens masstart i Frankrike. Arkivbild.

Elvira Öberg slutade fyra i söndagens masstart i Frankrike. Arkivbild.

Foto: Andreas Schaad/AP/TT

Skidskytte2022-12-18 14:58

Förra året vann Elvira Öberg både jaktstarten och masstarten i Le Grand-Bornand, nära Annecy i de franska Alperna. Efter lördagens jaktstartsseger hade 23-åringen chansen att göra om bedriften.

Och hade det där sista skottet suttit i söndagens masstart, hade det med största sannolikhet inneburit åtminstone en pallplats i sista världscuploppet före juluppehållet.

Nu blev det en bom, två totalt, för Öberg, och svenskan gick ut på slutvarvet med nästan 20 sekunder upp till fransyskorna Anaïs Chevalier-Bouchet och Julia Simon på andra och tredje plats.

Österrikisk vinnare

Det såg kört ut, men Öberg gjorde en urstark avslutning och när de närmade sig upploppet var hon nästan i kapp. De två hemmahoppen höll dock ut, och Simon ordnade andraplatsen före Chevalier-Bouchet.

– Det var lite för långt upp. Jag hade behövt göra ett bättre krön och en bättre kurva upp vid vändningen, där tappar jag lite och då blir det lite, lite för långt, säger Elvira Öberg till SVT.

Segern hamnade i Österrike. Lisa Theresa Hauser kom in till det sista skyttet 16 sekunder bakom Anaïs Chevalier-Bouchet, då i ledning, men sköt fullt medan fransyskan bommade ett. Det räckte för att ta över ledningen och sedan storma mot segern.

"Fantastiska dagar"

Anna Magnusson gjorde ytterligare en fin tävling i Frankrike. Magnusson, som i fredagens sprint tog sin första världscupseger, blev sjua (en bom), drygt 30 sekunder från segern.

– Jag har haft helt fantastiska dagar här, det är verkligen ett minne för livet. Det är som ett helt annat "mindset" efter att jag tog den där segern, jag känner att jag inte måste ha världens bästa dag, jag kan ändå vara med och fajtas om pallplatserna, säger Anna Magnusson till SVT.

Hanna Öberg och Linn Persson bommade fyra skott vardera och gick i mål sida vid sida, som 16:e och 17:e åkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!