Elvira Öbergs show – vann sprinten överlägset

Elvira Öberg inför sprinten i Ruhpolding: –Formen är på väg åt rätt håll.Efter snack kom verkstad. Öbergs uppvisning i världscupen gav karriärens tredje seger. –Äntligen noll-noll i en sprint. Jag är otroligt nöjd och stolt i dag, säger hon till SVT.

Elvira Öberg vann sprinten i Ruhpolding, hennes tredje seger i världscupen i vinter.

Elvira Öberg vann sprinten i Ruhpolding, hennes tredje seger i världscupen i vinter.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Skidskytte2022-01-12 15:33

I förhandssnacket låg Öberg ganska lågt. Det är inte nu utan om några veckor hon ska vara som bäst.

– Det är en väldigt annorlunda bana mot den i Oberhof (förra tävlingen). Det är inte en lika utslagsgivande bana och det är kanske inte till min fördel. Men man vill göra sitt bästa varje gång man ställer sig på startlinjen. Jag har hyfsade förhoppningar, sade hon till SVT.

De slog in.

Vann överlägset

Öberg sköt fullt, åkte urstarkt och slog världscupledaren, norskan Marte Olsbu Røiseland, med 21,6 sekunder. Italienskan Dorothea Wierer kom trea efter det 7,5 kilometer långa loppet i ett snörikt vinterlandskap i skidskyttemetropolen.

– Jag har skjutit två bom som bäst hittills i sprint. Så jäkla skönt att sätta skotten. I dag har jag verkligen haft fokus på prestationen, jag har inte tänkt på resultatet, säger Elvira Öberg till SVT och fortsätter:

– Det viktiga för mig är att sätta skotten i liggande. Det är där jag haft problem i sprinten. Jag känner mig så trygg och lugn i stående. Det är en otrolig trygghet i att sätter jag bara skotten ligger det helt i mina egna händer.

Hanna gladdes med Elvira

Linn Persson, felfri i skyttet, gick i mål på den näst snabbaste tiden, då bara slagen av Lisa Theresa Hauser – och hade chansen att nå karriärens främsta placering i sprint, som är femma.

Men hon rasade ned till nionde plats. Det räckte till att placera sig som näst bästa svenska – tillsammans med Mona Brorsson som klockades för exakt samma tid som Persson.

Hanna Öberg åkte väldigt snabbt, men de missade skotten på första skyttet kostade henne en plats på prispallen och hon landade som elva.

– Åkningen var bra. Jag vågade gå offensivt från start. Jag är inte nöjd med skyttet, två bom är för mycket, säger hon till SVT.

Hon gladdes förstås över lillasyster Elviras framfart.

– Jag är imponerad av hennes tävling, att skjuta noll-noll är bra och hon hade bra fart i spåret. Jag gläds verkligen med henne.

Brorsson mot OS

Förbundskaptenen Johannes Lukas avvaktar tävlingsdagarna i Ruhpolding innan han spikar OS-truppen.

Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna och Elvira Öberg har redan kvitterat ut sina OS-biljetter. Det finns plats för två åkare till. Stina Nilsson, Johanna Skottheim och Mona Brorsson fajtas om de sista platserna.

– Vi tar med oss mycket från de här tävlingarna. Det är en viktig sprint och stafett. Vi tar ut laget internt på söndag eller måndag, säger Lukas till SVT.

Frågan är om inte Brorson fixade sin plats. Stina Nilsson sköt bort sig och åkningen stämde inte alls.

– Självklart skulle jag bli jättebesviken om jag inte får åka. Vi får se till veckan hur långt det räcker, men självklart stärker jag mina chanser, säger Brorsson.

Anna Magnusson slutade 25:a och får åka jaktstarten tillsammans med systrarna Öberg, Persson och Brorsson.

Fakta: Elvira Öbergs pallplatser i vinter

+ Klar vinnare i sprinten i Ruhpolding

+ Vann både mass- och jaktstarten i Annecy, där hon även kom trea i sprinten.

+ Trea i jaktstarten i Hochfilzen.

+ Tvåa i sprint i Östersund.

+ Etta och trea i stafetterna i Hochfilzen och i Östersund.

Hittills den här säsongen har hon dragit in 86 000 euro i prispengar.


Fakta: Programmet i Ruhpolding

Skidskyttets världscuptävlingar i Ruhpolding fortsätter enligt följande:

Torsdag: Sprint, 10 km, herrar

Fredag: Stafett, 4x6 km, damer

Lördag: Stafett, 4x7,5 km, herrar

Söndag: Jaktstart, 10 km, damer och jaktstart, 12,5 km, herrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!