Ferrys förslag: Lotta ut färdigvallade skidor

Norska herrskidskyttar är så överlägsna att de själva börjar bli oroliga för att intresset ska sjunka. Internationella skidskytteförbundet har redan gjort ett pilotprojekt för att få rättvisare skidor. Men experten Björn Ferry vill ta det ännu längre.
–Lotta ut färdigpreparerade skidor vid varje lopp, säger han till TT.

SVT-experten Björn Ferry under VM i Oberhof.

SVT-experten Björn Ferry under VM i Oberhof.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-18 06:00

Den förre skidskyttestjärnan, numera expert i SVT, anser att ett stort problem är att det bara är ett fåtal länder som har råd att ha stora vallalastbilar, mycket vallapersonal och dessutom har råd att forska och testa kring vallningen.

– Det är färre nationer som kan hänga med i den ekonomiska utvecklingen och man måste hitta ett sätt att bryta det. Om arrangörerna av tävlingarna tillhandahåller skidor som är färdigpreparerade får man både bort fluorvallan, det blir rättvisare tävlingar och minskade kostnader – resurser som man kan lägga på annat.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson gillar inte alls förslaget.

– Jag tycker att det är ett dåligt förslag och ser inte att det skulle fungera i praktiken. Jag ser många problem, att olika åkare väger olika mycket och vilka skidor ska vi ha? Vissa skidmärken passar vissa men inte andra. Jag ser inte att det skulle bli bättre, säger han till TT.

Pilotprojekt i juniorcupen

Det gör inte heller Olle Dahlin, ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU.

– Skidorna är ju så individuellt anpassade med vikt och så och det skulle bli rena tombolan om man lottar ut skidor, säger han till TT.

– Jag tror mer på det som vi nu körde, ett pilotförsök på en juniorcup med enhetlig vallning. Det var för bara några veckor sedan i en IBU-juniorcuptävling. Det var väldigt positivt, och vi ska utifrån det lyckade experimentet se på kanske hela IBU-juniorcupen och kanske kan det även fungera på IBU-cupen.

Dahlin säger att IBU ska göra en analys och samla in information men att arrangörsvallade skidor i världscupen inte är aktuellt i dagsläget.

Får tvärtomeffekt?

Även det här med enhetlig valla är Samuelsson emot. Han tror att det skulle missgynna mindre nationer och göra ekonomiskt starka nationer som Norge och Sverige ännu starkare.

– Om arrangören ska valla kommer det alltid att vara Norge som har bäst skidor för de kommer att ha bäst resurser att hitta de bästa skidparen. Det är de resursstarka nationerna som kan testa mycket och få ut de bästa skidparen. Skidorna spelar större roll än vallan, säger Samuelsson.

Dahlin säger att det pågår en diskussion i IBU hur man kan hjälpa nationerna att komma ikapp Norge.

– Vi har haft en bra utveckling när det gäller antalet nationer som är på pallen och på damsidan gäller det fortfarande. Men herrsidan har den här säsongen varit väldigt speciell med den norska distansen. Vi ser här på VM att det hittills är fem nationer som tagit medaljer, säger Dahlin

Han tycker att man kanske först och främst ska höra med de som hamnar utanför pallen.

– De som känner att de blir lite frånåkta, det är nog egentligen de som bör sitta mer på svaret.

Utbildning för tränare

IBU har, för att lyfta sämre skidskyttenationer, redan satt i gång med tränarutbildningar i fyra steg där en steg 2-utbildning ska genomföras efter den här säsongen.

Ett annat förslag från Björn Ferry är att övergå till elektroniskt skytte. Dels för att tackla EU:s blyförbud (bly i kulorna), men också för att göra tillgängligheten till sporten större.

– Man kan ha tävlingar i Globen eller motsvarande någon annanstans i världen då man inte behöver tänka på säkerheten, säger han.

– Jag tror att man på sikt kommer att gå över till elektroniskt skytte, men man måste kanske hoppa fram 20 år.

Bra för rekryteringen

Dahlin säger att elektroniskt skytte, skytte med laser, finns med i IBU:s målsättning om att fördubbla antalet skidskyttar i världen till 2030.

– Vi ser att elektroniskt skytte är utmärkt ur rekryteringssynpunkt. Vi har gjort en form av studie av sex-sju olika vapen för att lära oss lite mer. Och det finns i budgeten för nästa år att köra ett pilotprojekt med ett antal länder. Hur det ska utformas jobbar man för fullt med, säger IBU-ordföranden.

– Det är i den här änden vi ska börja. Skulle vi börja diskutera det här på världscupnivå skulle vi bara komma till vägs ände ganska snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!