I mars meddelade Internationella skidskytteförbundet (IBU) att prispengarna kommer att öka med 40 procent under säsongen 2022–2023. Exakt vad det kommer att betyda för världscupåkarna beslutar IBU:s exekutiva kommitté under midsommarveckan.
Klart är att fler åkare kommer att köra in prispengar i varje lopp.
"Dom exakta prissummorna per placering kommer att beslutas vid ett IBU Executive Board möte 20 juni. Prioritering kommer att vara att utöka prispengar till plats 21-30", skriver IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin i ett mejl till TT.
De senaste säsongerna har dam- och herråkare som slutar på plats 1-20 i världscuplopp (individuellt och stafetter) fått prispengar i spannet mellan 157 000 kronor (15 000 euro) och 5 200 kronor (500 euro) beroende på placering och disciplin. Nästa säsong kommer alltså ytterligare tio åkare (plats 21-30) också få prispengar.
Elvira Öberg slutade på topp-20 i samtliga av hennes 25 världscuplopp förra säsongen och körde in miljontals kronor.
"Runt 2 miljoner"
– I världscupen så var det väl runt 2 miljoner. Det är en väldigt stor summa. Det är häftigt att man kan vara kvinnlig idrottare och tjäna större pengar också. Det är kul och möjliggör att man kan satsa hundra procent på det här utan att behöva fundera på hur man ska få ihop det ekonomiskt, säger hon.
Svenska skidskytteförbundet presenterade på fredagen A-landslagstruppen till nästa säsong. Samtliga dam- och herråkare från förra säsongen är kvar i landslaget som på lördagen åker till Kreta, Grekland, för ett försäsongsläger.
I vinter har fler av dem chansen att köra in pengar i världscupen.
"En jättebra satsning"
– Här visar man (IBU) vägen, tycker jag, säger Mona Brorsson och fortsätter:
– Att utöka att fler får prispengar gör att fler kan hålla på. För just det spannet, säg mellan placering 10 och 30, så är du en väldigt bra skidskytt men du har samtidigt inte samma marknadsvärde som de som är topp-10. Det här gör ju att fler kommer att kunna satsa och kanske kunna ta klivet från topp-30 till topp-10. Det känns som en jättebra satsning.
Elvira Öberg håller med:
– Det är ju jättebra och något som möjliggör att ännu fler kan leva på idrotten. Vi har det bra i Sverige i och med att vi har en uppbackning från förbundet. Vi behöver inte stå för resorna själva, men det måste mindre nationer göra. Då är det svårt att gå runt. Det är jättebra att det delas ut pengar till ännu fler, säger hon.
TT: Tycker du att förändringen skulle ha kommit tidigare?
– Jag tycker ändå att IBU har jobbat i rätt riktning och höjt prispengarna successivt. Det är väldigt bra.
Positiv utveckling
Mona Brorsson, som slutade topp-20 i 14 av sina 22 världscupstarter förra säsongen, har också stort förtroende för IBU i frågan om prispengar.
När TT frågar om den stundande förändringen kommer för sent säger hon först nej – men ändrar sig.
– Ja, så klart, säger hon med ett leende.
För några säsonger sedan delades prispengar endast ut till åkare bland de tio bästa i världscuploppen.
– Jag har sett IBU:s arbete under många, många år. Jag har i alla fall upplevt det som att när de har kunnat utöka prispengarna har de gjort det. De har ju gått ifrån topp-10, det var inte jättemånga år sedan. Det känns som att de har jobbat på och gör så gott de kan. Det känns bra, säger Mona Brorsson.