Under Wolfgang Pichlers ledning nådde Magdalena Forsberg och sedan åkare som Björn Ferry och Helena Ekholm stora framgångar.
Det var också under tyskens sista år som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slog igenom i OS 2018. Men då fanns också Pichlers efterträdare i laget, Johannes Lukas som började som praktikant i det svenska laget 2015 och sedan anställdes som tränare.
Han tog vid efter Pichler 2019 och har med delvis samma träningsfilosofi som sin mentor, delvis en helt annan, utvecklat de svenska skidskyttarna.
Sydländskt temperament
Likheterna med Pichler beskriver Lukas som den tyska skolan, att man har en annan tröskelfilosofi än i Skandinavien. Tröskelträning har med konditionsträning att göra, där man ligger nära gränsen för då mjölksyra bildas i kroppen.
– Jag tror att man i Skandinavien tränar lugnare och med mindre intensitet i tröskelträningen, säger Lukas.
En annan likhet är temperamentet.
– Jag tror att vi har ett starkt temperament, lite sydländskt, och verkligen kan pusha de aktiva. Jag tror att det klickar bra med det svenska lugnet, säger Lukas.
Temperamentet syntes tydligt under VM då Lukas tappade rösten i varje lopp för att han skrek så mycket på de aktiva ute i spåret.
"Han lyssnar på oss"
Den stora skillnaden mellan Pichler och Lukas, anser åkarna, är att det med Lukas finns ett större mått av självbestämmande.
– Han lyssnar mycket på oss. Med Wolfgang var det ett upplägg och alla gjorde samma. Han bestämde allt, säger Hanna Öberg.
– Med Wolfgang gick det inte att anpassa träningen om jag hade något annat i livet som jag behövde göra. Men med Johannes kan man planera om träningen, säger Jesper Nelin.
– Skillnaden är att Johannes går det att prata med, säger Martin Ponsiluoma.
När Lukas själv förklarar sin tränarfilosofi säger han att det viktigaste är att "de aktiva tycker att det de gör är roligt och att de är beredda att göra ett extremt hårt jobb".
– Skidskytte är så många olika delar och det är lätt att fokusera på fel saker. Man kan inte utveckla allt samtidigt utan måste verkligen analysera varje aktiv individuellt och hitta bästa sättet, säger Lukas och vidareutvecklar:
– Är det värt att satsa mer på skyttet? På skytteprocenten, ligg eller stå eller skjuthastigheten? Och ute i spåret finns det tusen olika varianter. Man måste, tror jag, välja rätt träd i skogen.
"Grym coach"
Landslagsåkarna är eniga om att det är mycket tack vare Johannes Lukas som de kommit så långt som de gjort.
– Han är tränare för varenda en och styr ihop allt runtomkring och ser att vi får bästa träningsplanen och bästa förutsättningarna, säger Elvira Öberg.
– Han är en grym coach, är ung (29 år) men det märks inte. Han är väldigt erfaren och har gjort ett otroligt bra jobb, säger Martin Ponsiluoma.
Behövs satsningar
Johannes Lukas har kontrakt med det svenska landslaget över OS 2026. Han vill fortsätta att utveckla landslagsåkarna och verksamheten.
– Det behövs en stor apparat och man måste satsa på ungdomsarbetet, juniorarbetet, och satsa med många tränare i ung ålder för att få upp många talanger. När det gäller landslaget behövs en stor mängd aktiva att jobba individuellt med och driva framåt, säger han.
– Det ser vi det här året att vi lyckats med, att det inte bara är en som tar medaljer och alltid är med där framme. Det gäller att ha en långsiktig plan, det är den som kan göra skillnad om några år, säger han.