Hanna Öberg bästa svenska i Otepää

Hanna Öberg höll ihop skyttet till en enda bom i svåra förhållanden i sprinten i estniska Otepää och slutade sexa. –Det är en tajt tävling men jag tycker att jag genomför det bra, säger Öberg till SVT.

Hanna Öberg. Arkivbild

Hanna Öberg. Arkivbild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-03-11 15:15

Det blåste ryckigt på vallen när det var damernas tur att köra sprint i Otepää. Ingen av de svenska skidskyttarna lyckades hålla nollan i det inledande liggande skyttet. Hanna Öberg höll sig dock till en enda bom, och hoppet om en framskjuten placering levde när hon kom in för det stående.

Där blev det fem träff och Öberg kunde med ett fint slutvarv åka till sig en sjätteplats.

– Jag tycker att det är ett bra genomförande av loppet. Det kanske inte är min bästa dag i spåret, men det är inte så stora skillnader, säger Hanna Öberg som i och med dagens placering nu bara är tre poäng från en pallplats i den totala världscupen.

Norskt i spets

Totalen leds av norska Marte Olsbu Røiseland före Elvira Öberg och belarusiska Dzinara Alimbekava. Men eftersom Belarus är portade från världscupen kommer Öberg med största sannolikhet att passera Alimbekava, så länge hon inte blir sjuk eller missar att ta poäng. Den främsta utmanaren blir snarare Lisa Theresa Hauser, från Österrike, som ligger 34 poäng bakom Öberg.

Elvira Öberg kom till Otepää med fina minnen. Under JVM 2018 åkte hon från den estniska orten med tre guldmedaljer.

Dubbla missar

Men två bom redan i det liggande skyttet grusade hennes förhoppningar på en pallplats. Med full pott i det andra skyttet blev det ändå en åttondeplats för lillasyster Öberg.

– Skyttet har egentligen känts väldigt bra de senaste två dagarna och jag vet att jag kan bättre än så här. Jag börjar vilja upp på den där pallen igen, säger hon.

Öberg knappar in på Røiseland i totalen, men är fortfarande 94 poäng bakom norskan med fyra lopp kvar.

Tyskan Vanessa Voigt sköt fullt och såg ut att att gå mot karriärens första världscupseger. Men med snabb åkning kunde franska Julia Simon, med en bom, peta ner tyskan till en andra plats med elva sekunders marginal.

Trea blev Karoline Offigstad Knotten, Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!