Hanna Öberg sågar sig själv: "Det är för dåligt"

En trött, sliten och missnöjd Hanna Öberg var långt ifrån pallen i masstarten. Så här summerar hon sitt OS: –Det är för dåligt. Inte alls vad jag kom hit med för tankar och mål.

Hanna Öberg, besviken efter 25-platsen i masstart.

Hanna Öberg, besviken efter 25-platsen i masstart.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-18 11:08

OS-guldmedaljören från 2018 sågs som en av skidskyttarna som skulle slåss om de individuella medaljerna i Peking.

Facit blev: Inte en enda topp tio-placering.

– Jag kände tidigt att jag kanske inte har min bästa dag i dag. Sedan är det klart att om jag hade varit med i loppet lite längre hade jag gett mig själv förutsättningar till ett bättre resultat, säger Hanna Öberg efter 25-platsen i masstarten, sista OS-loppet.

"Det är för dåligt"

I hennes första OS-tävling i Peking, distansloppet, gick hon in på en 16:e plats. I sprinten och den följande jaktstarten blev det sedan som nummer 19 och 18.

– Det är för dåligt. Det är inte alls det jag kom hit med för tankar och mål. Prestationerna har inte varit tillräckligt bra. Sedan är det klart att jag inte åker hem härifrån tomhänt.

Hanna Öberg syftar på stafettguldet som hon tog med systern Elvira Öberg och lagkamraterna Mona Brorsson och Linn Persson.

– Jag har en guldmedalj i stafett och det är framför allt den jag kommer ta med mig.

Dåligt skytte

På frågan vad som inte fungerade för egen del svarar hon:

– Skyttet är det som inte varit tillräckligt bra. Det är en sak att skjuta tre bom på en distans, men att skjuta tre bom på en sprint gör att det blir svårt i jaktstarten också. Där gav jag mig själv inte riktigt förutsättningar att verkligen vara med och fajtas. Det är synd.

– Men jag vet också att skyttet under säsongen överlag inte varit klockrent heller. Så jag har absolut saker jag behöver hem och fundera på.

Hanna Öberg tog OS-guld i distansloppet i Pyeongchang 2018 och silver i damernas stafett.

– Jag hade velat göra bättre resultat och prestationer i de individuella loppen. Men jag åker inte hem tomhänt, vi tog en guldmedalj i stafett och den är värd väldigt mycket.

Fakta: Hanna Öberg

Född: den 2 november 1995 i Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira, pojkvännen Martin Ponsiluoma, som tog OS-silver i masstarten.

Främsta meriter: OS 2022: Guld i stafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. Totalt fem individuella segrar i världscupen och ytterligare 17 pallplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!