Hyllningen: "I dag dominerar Sverige"

Från katastrof till succé på mindre än ett dygn. Med varsitt perfekt lopp vände Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson på den svenska besvikelsen från premiären. –Självklart enormt skönt, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Hanna Öberg efter sprintsegern.

Hanna Öberg efter sprintsegern.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-11-28 13:51

I premiären var de svenska skidskyttedamerna snabba i spåren, men underpresterade på skjutvallen.

Men med Hanna Öberg i spetsen vände laget katastrofen till succé mindre än ett dygn senare.

Tre svenskor bland de nio bästa – och fem på topp 20 – var en stor scenförändring jämfört med lördagens premiär.

– Det är skönt, det var rätt svar, som man vill ha det. Inte bara segern utan hela laginsatsen. I dag dominerar Sverige, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

– Det är väldigt skönt, men jag måste säga att jag var väldigt lugn i går. Jag sade det till laget i går, glöm bort det där, det var upptakten, men alla är på gång.

"Visar världsklass"

Och då hade dessutom herrlaget sin chans till revansch kvar. Det gick väl inte lika bra för gruppen – men det blev en övertygande svensk seger även här när Sebastian Samuelsson upprepade Öbergs bedrift.

– Världsklass. Han är en grymt bra kille även utanför sporten, det har jag sagt hela tiden. Här visar han världsklassnivå. Han leder från första mellantiden, har snabbast åktid och vinner på slutet. Världsklass, säger Johannes Lukas efteråt.

Både Samuelsson och Öberg visade därmed prov på en konst som är guld värld i skidskytte – att kunna studsa tillbaka från ett dåligt resultat.

Inte minst har Hanna Öberg visat prov på det även tidigare.

– Det är skillnaden mellan en medelaktiv och en världsklassaktiv. Hon har huvudet för den här idrotten och det har inte så många, säger Johannes Lukas.

– Hon är trygg och vet vad hon kan. Om det går dåligt en dag vet hon att hon kan skjuta noll-noll nästa dag och det är nyckeln.

"Stort förtroende"

Det katastrofala svenska skyttet – både på dam- och herrsidan – på lördagen ledde inte till några krismöten eller större oro, enligt landslagsledarna.

Men det var ändå med viss lättnad som Johannes Lukas summerade premiärhelgen efter två svenska segrar.

– Självklart enormt skönt. Men jag var inte så besviken. Om man kan läsa en analyslista bra fanns det mycket positivt att ta med sig, det har jag sagt till alla, säger han.

– Jag har stort förtroende för alla här och vet att vi kan så mycket bättre och det känns kul att vi har det på papper nu också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!