"Inte här för att tävla om topp 20-placeringar"

Stark, snabb och med fötterna på bra skidor. Hanna Öberg kan bocka av tre vitala punkter i ämnet skidskytte. Nu ska hon bara bli överens med bössan och sikta rätt också – helst redan till OS-stafetten på onsdag.

Hanna Öberg under jaktstarten.

Hanna Öberg under jaktstarten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-13 12:42

Bara och bara. Den som prickar de pyttesmå svarta cirklarna från 50 meter når långt i den komplicerade kombinationen längdskidåkning och skytte.

Backa bandet fyra år och Hanna Öberg blev en februaridag en kändis tack vare OS-guldet i Pyeongchang.

Sedan dess har lillasyster Elvira klivit in på banan och fått ett enormt genombrott den här säsongen i världscupen. Formen står sig. Hon levererar medaljer även i Zhangjiakou och har redan två silver.

Finns gott hopp

Resultatmässigt går det tyngre för storasyster Hanna. Men det finns gott hopp om att det lossnar – och kvar att köra i OS är både stafetten och masstarten.

Hennes känslor efter jaktstarten var blandade. Hon gladdes med Elvira. Själv bommade hon sex skott och kom först på 18:e plats, men åkte riktigt bra.

– Det är väldigt dubbelt, jag har många tankar i huvudet samtidigt känner jag. Åkningen finns verkligen där, jag har tredje åktid. Och vi hade oerhört fina skidor i dag, så jag hade verkligen möjligheter och med ett bra inledande skytte (bara en bom i liggande) var jag verkligen med i tävlingen trots att jag startade en bit bak.

Missarna kom i stående (3+2).

– Det känns egentligen inte katastrofdåligt när jag skjuter, bara att det fattas litegrann i tajmingen och då är marginalerna för små. Det känns frustrerande när det inte sitter.

"Finns mycket positivt"

Det gjorde henne besviken.

– Ja, det är klart att jag inte är här för att tävla om topp 20-placeringar. Men det finns ändå mycket positivt och chanser kvar.

Närmast väntar stafetten på onsdag där Sverige har ett OS-silver att försvara.

– Det spelar inte så stor roll vilken sträcka jag får. Jag tar den sträcka jag blir tilldelad och som Johannes (tränaren Lukas) tycker är bäst, säger Hanna Öberg.

Johannes Lukas var i stora drag nöjd med Öbergs jaktstart.

– Hanna gör det egentligen väldigt bra ute i spåret, så klart synd på vallen, hon kan göra det mycket bättre. Men också positivt att hon håller ihop det, det är lätt att man bryter ner.

– Det är två tävlingar kvar, så det är inte över än. Hon vet att hon kan göra så mycket bättre, men jag tror att vi kan ha med oss väldigt mycket positivt. Det är en väldigt positiv trend.

Lukas om den tuffa uttagning han står inför:

– Jag har inte tänkt så mycket på stafetten än. Det är så tajt alltihop. Vi kommer att sätta oss i kväll eller i morgon innan presskonferensen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!