"Katastrof" på skjutvallen i premiären

Etta och trea i åktid, men ändå långt efter. De svenska skidskyttedamerna hade stora problem med skyttet trots hemmaplan i världscuppremiären. –Skyttet var katastrof, säger Hanna Öberg.Mona Brorsson var bästa svenska på elfte plats.

Mona Brorsson blev bästa svenska i världscuppremiären i Östersund.

Mona Brorsson blev bästa svenska i världscuppremiären i Östersund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-11-27 13:30

Svenskt skidskytte har sin bas vid Östersunds skidstadion och de svenska stjärnorna tränar där på daglig basis.

I damernas världscuppremiär över 15 kilometer hade trots det de flesta av svenskorna stora problem med skyttet, vilket resulterade i att samtliga var långt ifrån både seger och pallplats.

Bästa svenska var Mona Brorsson på elfte plats, två bom, 2.49 minuter från segern och 1.25 från pallen.

– Jag är väldigt nöjd, det var en stabil inledning. Godkänd åkning, 18 av 20 träff. Det finns saker att göra bättre, men att det ändå räcker till en elfteplats känns jätteskönt, säger hon.

Elvira Öberg (fem bom), Anna Magnusson (tre bom), Stina Nilsson (fyra bom), Linn Persson (sex bom) och Hanna Öberg (sju bom) var ännu fler minuter från pallen än Brorsson.

– Här äger vi rummet och det ska vi verkligen göra. Men det gjorde vi inte i dag, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Det var ingen höjdare i dag. Det var dåligt skytte. Mona gör ett väldigt bra race, Stina gör det också väldigt bra. Anna gör det också bra. Men de andra, det är lite för dåligt.

"Lite premiärnerver"

Hanna Öberg, till slut inte bättre än 74:a på favoritdistansen, kan bara hålla med.

– Skyttet var katastrof, jag kan inte säga något annat. Jag vet inte varför kanske var det lite premiärnerver, säger hon och fortsätter:

– Men jag är inte orolig, åkningen kändes ändå bra och jag vet att jag är en bra skytt egentligen.

Tjeckiskan Markéta Davidová, regerande världsmästare från Pokljuka på samma distans, vann tävlingen och tog karriärens tredje världscupseger.

Davidová sköt fullt i samtliga fyra skjutningar och vann med 1.19 före Lisa Theresa Hauser, Österrike, och ytterligare fem sekunder före Denise Herrmann, Tyskland.

Det var dock inte bara svenskorna som sköt bort sig i premiären. Även Tiril Eckhoff, som tog fyra VM-guld förra säsongen och vann den totala världscupen, var långt efter.

Den norska storstjärnan blev 30:e med fem bom.

– Det är ju för dåligt. Det är en som skjuter bra i dag och det är Davidová, säger norskan.

– Jag var lite trög i pekfingret, det får jag träna på till i morgon (i sprinten). Det gäller att vara bestämd i skidskytte och i dag var jag inte det.

"Lite av en dröm"

Det finns dock också positiva blågula signaler inför söndagens sprintlopp över 7,5 kilometer.

Svenskornas åktider var bland de främsta i distansloppet. Hanna Öberg var trea i åktid och lillasyster Elvira Öberg, som slutade på 19:e plats, var snabbast av alla.

– Det är stort. Det är lite av en dröm att vara där uppe. Man har alltid sett upp till dem som åker fortfast och vet att har man de åktiderna, då är man väldigt högt upp den dagen skyttet sitter, säger hon.

– Det är lättare att vända skyttet från en dag till en annan, det är jag mindre orolig för. Det är svårare att kapa flera minuter i spåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!