Kritik mot vallabesluten: "Är oförklarligt"

Både Internationella skidskytteförbundet (IBU) och Internationella skidförbundet (Fis) har förbjudit vissa fluorvallor – trots att det saknas ett säkert kontrollsystem. Beslutet möts av hård kritik från bland andra svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.
–Det finns en risk att man luras, medger Olle Dahlin, ordförande i IBU.

Beslutet att förbjuda vissa fluorvallor inom längdskidor och skidskytte har väckt mycket kritik. Arkivbild.

Beslutet att förbjuda vissa fluorvallor inom längdskidor och skidskytte har väckt mycket kritik. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skidskytte2021-06-03 12:30

I veckan klubbade både IBU och Fis igenom förbud mot flourvallor med produkter som har så kallad C8-teknologi (som består av åtta kolatomer).

Förbudet börjar gälla redan i vinter och har skapat förvåning och irritation inom båda sporterna.

Problemet är att det saknas ett tillförlitligt kontrollsystem, vilket Fis tidigare angett som skäl för att skjuta på förbudet ytterligare en säsong.

"Stort problem"

Lasse Jonsson är en av Sveriges främsta experter på skidvallning. Han har svårt att se hur förbudet ska kunna efterlevas.

– Jag ser detta som ett stort problem hur de ska kunna testa när det inte finns mätinstrument. Grundproblemet är att alla konstaterat att det inte finns en testmetod som kan säkerställa ett "yes" eller ett "no", säger Jonsson till TT.

– Nu går de någon halvväg och hur ska de kunna hålla isär detta? Jag är väldigt förvånad. Den vallningen kan vara så avgörande för dagen. Detta är oförklarligt.

Redan förra våren sade Martin Schlabach, miljökemist på norska forskningsinstitutet Nilu, i en intervju med TT att ett totalförbud är enda vägen att gå i nuläget.

– Om Fis hade lagt sig på den linjen att bara förbjuda produkter som har C8-teknologi, så skulle de få ett stort problem när det gäller att kontrollera det. Då måste man in på kemilabb för att analysera produkterna. Det skulle verkligen öppna för fusk, för det skulle vara otroligt svårt att kontrollera, sade Schlabach i maj 2020.

IBU skriver i ett pressmeddelande att alla landslag och vallaleverantörer måste skriva under ett avtal där man förbinder sig att följa de nya reglerna. Men det ger inte skidskytten Sebastian Samuelsson mycket för.

– Det här med att man skriva på ett papper och lova att man följer reglerna – det tror jag inte riktigt på. Det funkar ju inte med dopning, så jag förstår inte varför det skulle fungera med det här, säger Samuelsson till Expressen.

IBU förklarar

Olle Dahlin, ordförande i IBU, förklarar att det kommer göras stickprovskontroller under tävlingarna.

TT: Hur ska det gå till? Både IBU och Fis erkänner att det inte finns en tillräckligt bra kontrollapparat.

– Den möjligheten finns på laboratorier, men inte vid starten på tävlingarna, säger Dahlin.

TT: Blir det en form av efterhandskontroller?

– Ja, ungefär som dopningskontroller:

TT: Innebär det att vi, exempelvis på OS, kan få vänta på att få en korrekt resultatlista?

– Jag vill inte uttrycka mig så. Det är som dopningstester. Det finns en risk att man luras. Så är det med allt i vårt samhälle. Men jag vill inte överdriva detta. Den risken är inte större än något annat.

Skidbasen avvaktar

Daniel Fåhraeus är längdchef i Svenska skidförbundet och Sveriges representant i Fis längdkommitté, som stödde det första förslaget – att vänta med ett förbud tills det finns en fullständig kontrollapparat. Efter beslutet om förbudet mot flourvallor med C8-produkter är han fåordig:

– Det är bra att den farliga flouren förbjuds, men jag har inte kunskapen när det gäller C8 och hur man upptäcker den eller inte, säger Fåhraeus.

TT: Tror du att det blir kontroller av skidorna efter tävlingarna, som det kan bli inom skidskyttet?

– Jag väntar på information från Fis så att vi förstår vad detta innebär. Jag har inget scenario i skallen. Jag vill veta mer, säger Daniel Fåhraeus.

Fakta: Flourvallaförbudet

Fluorvallor består antingen av C6- eller C8-produkter.

Skillnaden mellan C6 och C8 är kedjan av antalet kolatomer. Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) och Internationella skidförbundet (Fis) stoppar nu fluorvallor med C8-produkter, som är förbjudet inom EU.

C6, som inte är förbjudet, tillåts fortfarande.

Ett totalförbud mot fluorvalla har under en längre tid diskuterats inom skidåkningen och skidskyttet då ämnet anses att vara både hälso- och miljöfarligt.

Fis har tidigare uttalat ett mål att fluorvallan ska ha fasats ut till säsongen 2022–2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!