Kylan utmaning för skidskyttarna i Östersund

Skidskyttevärldscupen fortsätter i Östersund i veckan. Där väntas temperaturer ned mot närmare minus 20 grader. –Den största utmaningen är på skjutvallen, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Elvira Öberg under inskjutning till en av helgens tävlingar i Östersund.

Elvira Öberg under inskjutning till en av helgens tävlingar i Östersund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-12-01 12:47

Efter helgens premiärtävlingar i världscupen är skidskyttarna kvar i Östersund för tävlingar torsdag-söndag med sprint, jaktstart och stafetter.

Enligt prognosen kan det bli -19 grader på torsdagen och -14 på söndag. Köldgränsen för tävlande är -20, men det tas hänsyn till vinden redan från -15.

– Den största utmaningen är att åkarna inte hunnit vänja sig vid kylan. Och den största utmaningen är på skjutvallen. Många aktiva använder tjockare handskar när det är kallt och får då inte samma känsla, speciellt i avtryckarfingret, säger Lukas vid en digital presskonferens.

"Inte superenkelt"

– Eller så använder de sina vanliga handskar och då är risken att fingrarna blir kalla och man därför inte får samma känsla när man ska skjuta. Och självklart om något går fel eller under stafetten och man ska sätta in reservskott så har man betydligt sämre känsla i fingrarna. Det är inte superenkelt när det är kallt.

Testat handskar

Under träningsdagarna mellan tävlingarna har Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och resten av det svenska laget fått känna på kylan och Lukas säger att man testat handskar och även använt kylfilter över munnen för att inte dra in för mycket kall luft.

– Det gäller att vara smart och spara energi och på luftrören, säger Lukas.

– Egentligen är det här bra träning inför OS – att alla hittar rätt handskar, rätt inställning på vapnet och vet hur de ska göra när det är kallt.

Det väntas kunna bli väldigt kallt under OS i Peking i februari.

För kylslagen publik kan det bli lite besvärligt under de kommande tävlingarna i Östersund. Det krävs vaccinbevis för att få uppsöka publiktälten och det finns risk för köbildning för att ta sig in i värmen.

Fakta: Världscuptävlingarna i Östersund

Program:

2 december: Sprint, damer, 7,5 km (13.45), herrar, 10 km (16.30).

4 december: Damer, 10 km jaktstart (13.00), herrar, stafett 4x7,5 km (15.10).

5 december: Damer, stafett 4x6 km (12.35), herrar, 12,5 km jaktstart (15.15).

Svenska deltagare:

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Johanna Skottheim.

Herrar: Peppe Femling, Oskar Brandt, Malte Stefansson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!