Medaljrekord: "Vi ska vara väldigt stolta"

I och med bronsen i herr- och damstafetterna i VM i skidskytte har Sverige gjort sitt bästa mästerskap i antal medaljer i ett och samma mästerskap – åtta stycken. –Det är väldigt häftigt, säger Sebastian Samuelsson.

Sveriges bronslag i VM-stafetten tog åttonde medaljen för Sverige i VM i Oberhof: Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

Sveriges bronslag i VM-stafetten tog åttonde medaljen för Sverige i VM i Oberhof: Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-18 15:22

Att medaljrekordet slås trots att den bästa åkaren inför mästerskapet, världscuptvåan Elvira Öberg, saknades i flera lopp på grund en förkylning hade nog inte många trott på.

Det började med Hanna Öbergs silver och Linn Perssons brons i sprinten, följdes upp av Sebastian Samuelssons brons i jaktstart och i distans. Och så fyllde Öberg och Persson på med guld respektive silver i distansloppet innan det var dags för herrstafettlaget att med sitt brons säkra rekordet. Och så fyllde damerna på med ytterligare ett brons.

– Det är jättekul och väldigt häftigt såklart. Det är lätt när medaljerna kommer hela tiden. Men vi ska vara väldigt stolta över det vi gör och inse hur unikt det är i svensk skidskyttehistoria och hur duktiga vi är, säger Samuelsson.

Landslagstränaren Johannes Lukas är förstås också nöjd.

– Det är väldigt stort såklart. Jag var väldigt spänd efter herrarnas lopp för jag ville så gärna ha en medalj till på damsidan så att alla har vunnit någonting. Nu lyckas vi med det. Medalj i båda stafetterna och i individuella lopp. Det är verkligen häftigt och man kan verkligen säga att vi har lyckats, säger han.

I stafetten tog Hanna Öberg sin tredje medalj i VM efter guld och silver i distans respektive sprint.

– Det är fantastiskt med en sån härlig upplevelse, att få vara i flytzonen i ett mästerskap. Det kommer inte av sig själv utan är få förunnat, säger hon.

Herrlaget som tog brons i stafetten: Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson.
Herrlaget som tog brons i stafetten: Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson.
Fakta: Sveriges tre medaljrikaste mästerskap

+ 8 medaljer: VM i Oberhof 2023

Guld: Hanna Öberg, distans.

Silver: Hanna Öberg, sprint, Linn Persson, distans.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart, Sebastian Samuelsson, distans, herrarnas stafett, damernas stafett.

+ 6 medaljer: VM i Pokljuka 2021

Guld: Martin Ponsiluoma, distans.

Silver: Hanna Öberg, distans, Sebastian Samuelsson, jaktstart, herrarnas stafett.

Brons: Mixedstafett, singelmixedstafett.

+ 5 medaljer: VM i Ruhpolding 2012

Silver: Carl-Johan Bergman, jaktstart, Björn Ferry, masstart.

Brons: Carl-Johan Bergman, sprint, Fredrik Lindström, masstart, Helena Ekholm, distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!