Nilsson imponerade i debuten: "Supernöjd"

Det har gått sådär i IBU-cupen, men i världscupdebuten visade Stina Nilsson klass. Hon sköt bara en bom, slutade 26:a och slog bland andra Hanna Öberg. –Jättebra, supernöjd, jättekul, säger Nilsson.

Stina Nilsson överträffade förväntningarna i världscupdebuten.

Stina Nilsson överträffade förväntningarna i världscupdebuten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-03-19 13:23

När Nilsson, med startnummer 58, åkte i mål i skidskyttesprinten i Östersund placerade hon sig som 24:e åkare. Hon petades senare ner i resultatlistan av några sena åkare och slutade 26:a och var knappt en minut från segraren Tiril Eckhoff – en alldeles strålande och smått sensationell debut i världscupen.

Stina Nilsson var förstås mycket nöjd efter en insats hon knappt hade vågat drömma om på förhand.

– Nej, det hade jag nog inte kunnat göra. Om jag ska jämföra mig som skidskytt, hur jag agerade i Idre i premiären (i november) kontra hur jag gör nu i spåret och på vallen, så är det två helt olika skidskyttar, säger hon.

Kanske var det också vinnarskallen som kom fram hos den förre OS- och VM-guldvinnare på skidor.

– Jag kände nog att jag var lite extra fokuserad i dag och verkligen ville göra det bra.

Fullt i liggande

Att Nilsson kan åka skidor visste vi sedan tidigare, men framför allt var det skyttet som imponerade. På sin hemmaplan började hon med att pricka rätt med samtliga fem skott i liggande och hon lämnade skjutvallen på femte plats. Sedan blev det en bom direkt på det första skottet i stående – men nio av tio träff totalt var klart över förväntan.

– Jag kände mig fokuserad på vad jag skulle göra. Jag har verkligen gjort mitt, hållit mig i min bubbla vilket jag är väldigt nöjd över, säger Nilsson som så sent som förra helgen sköt sju bom i IBU-cupen i Obertilliach.

– Jag vet att det kommer att vara två steg fram och ett tillbaka, tre steg fram och två tillbaka, det kommer vara upp och ner. Så inför en tävling vet jag aldrig hur jag kommer agera, men jag vet också att när jag gör det bra så kan det gå så bra på vallen. Det tar jag verkligen med mig.

Samtidigt var det en bra bit upp till de allra bästa när det gäller åktider. Nilsson hade 30:e snabbaste åktid och var 43 sekunder långsammare än Hanna Sola, Belarus.

Resultatet innebär hur som helst att Stina Nilsson med bred marginal har kvalificerat sig för lördagens jaktstart, där de 60 bästa får tävla.

Persson bäst

Bästa svenska blev Linn Persson, 14:e, och på placeringen bakom fanns Mona Brorsson. Där bakom var Stina Nilsson tredje bäst av de svenska åkarna, efter att ha slagit båda systrarna Öberg. Såväl Elvira (48:a) som Hanna (52:e) sköt tre bom och hade en tung dag. Anna Magnusson (59:a) såg med knapp marginal till att samtliga sex svenskor får åka jaktstarten.

Suveräna norska världscupvinnaren Tiril Eckhoff fortsätter att imponera. Nu vann hon även om det blev en bom i det stående skyttet. Eckhoff gjorde ett starkt spurtvarv och slog Dorothea Wierer med 2,5 sekunder, trots att italienskan sköt fullt.

– I dag trodde jag inte att jag skulle ta det när jag gick ut på sistarundan, men jag fick lite extra "power" när jag hörde att jag var så nära Dorothea, säger Eckhoff till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!