Ny blågul bomfest – svenskarna långt efter

Damernas lopp var bara en försmak. Dåligt skytte förstörde premiären även för de svenska skidskytteherrarna. Efteråt var bara Jesper Nelin någorlunda nöjd på sin tolfteplats. –Det var inga svåra förhållanden, säger han.

Tolvan Jesper Nelin blev bäste svenske herråkare i Östersunds världscuppremiär i skidskytte.

Tolvan Jesper Nelin blev bäste svenske herråkare i Östersunds världscuppremiär i skidskytte.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-11-27 16:41

Det var på skjutvallen och banorna runt Östersunds skidstadion som grunden till den svenska OS-succén för fyra år sedan lades.

Men i världscuppremiären hade de blågula hemmaåkarna ingen rolig dag. Det gick visserligen snabbt i spåren, men i gengäld rätt uselt på vallen.

Efter att de sex svenska damerna bommat 27 av 120 skott på 15 kilometer bommade de sex herrarna 34 av 120 på 20 kilometer.

Jesper Nelin blev bäste svensk på tolfte plats efter att ha bommat tre skott, drygt två och en halv minut från överlägsna norska segraren Sturla Holm Lægreid.

– Jag såg i damloppet att det var mycket bom, då ser man ju möjligheterna. Men jag vet inte vad det beror på, det var inga svåra förhållanden, säger Jesper Nelin.

– Om publiken kanske sätter spöken i vissa huvuden, jag vet inte. Vi är inte vana vid publik nuförtiden och är inte vana vid att det är så lugnt på vallen heller.

TT: Blåste det för lite alltså menar du?

– (skratt) Kanske.

"Som i dimma"

Martin Ponsiluoma och Malte Stefansson bommade båda åtta skott, Sebastian Samuelsson sex, Oskar Brandt fem och Peppe Femling fyra.

– Jag är besviken på skyttet, jag vet att jag kan skjuta mycket bättre än vad jag gör, säger Sebastian Samuelsson, näst bästa svensk på 40:e plats, och fortsätter:

– Lite premiärnerver kanske, sedan hade jag lite problem med siktet, det blev någon isbildning där. Det kändes som att skjuta i dimma lite grann. Men jag tycker att jag borde göra det bättre oavsett.

Sturla Holm Lægreid, som tog två individuella guld och två guld i stafett vid VM i Pokljuka tidigare i år, gjorde precis som i fjolårets världscuppremiär i Kontiolahti och vann distansloppet.

Holm Lægreid vann 59,2 sekunder före landsmannen Tarjei Bø och ytterligare 1,4 sekunder före trean Simon Desthieux från Frankrike.

Ville för mycket?

På söndagen kör herrarna sprint över tio kilometer och precis som på damsidan finns det hopp om mer framskjutna blågula placeringar då, eftersom svenskarna var bland de snabbaste i spåret även i herrloppet.

Fjolårets världscupvinnare, norrmannen Johannes Thingnes Bø, slutade fyra och hade efteråt visst medlidande med svenskarna.

– Det kan ofta bli lite så när du känner dig i bra form och känner dig stark. Det är liksom lättare att skjuta när du inte är bäst på skidorna. Om du är i bra form vill du kanske lite för mycket, säger han.

– Det stämmer nog lite på svenskarna, de känner sig starka som lag och vill kanske lite för mycket. Men det ska mycket till för att alla bommar lika mycket i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!