Ny svensk skidskyttebom – långt från medalj

Bom, bom, bom – och ingen pangåkning heller. Sebastian Samuelsson visar sviktande form och de svenska skidskyttarna har fått en tung start på OS. –Det var kanske inte den start jag hade hoppats på. Det måste jag erkänna, Jag önskar att jag hade åkt snabbare, men nu är det som det är, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson under distansloppet.

Sebastian Samuelsson under distansloppet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-08 10:13

Efter fjärdeplatsen i mixedstafetten och "mellanmjölksinsatsen", som Elvira Öberg beskrev det, i damernas distanslopp i går var det svenska skidskyttelandslaget utan medalj inför herrarnas distans i Peking.

Någon ljusning blev det inte där – snarare tvärtom.

Det svenska laget bjöd på ett rejält bottennapp där de största hoppen nästan omedelbart svek på skjutvallen.

Ponsiluoma bäste svensk

Martin Ponsiluoma var först ut av svenskarna och bommade två skott direkt i det första skyttet. Det blev ytterligare en bom, i det sista skyttet, för Ponsiluoma.

– Det var ju surt med en tvåa i första, men jag blev lite osäker med vinden. Det var två sämre skott, men sedan är jag nöjd med hur jag håller ihop det ändå, säger Ponsiluoma, till slut bäste svensk på en tolfteplats.

Sebastian Samuelsson inledde sitt första skytte med att missa det första skottet och redan då hade han skaffat sig ett tungt bagage inför resten av loppet. Spiken i kistan för "Silver-Sebbe" – bara 30:e i mål till slut – blev sedan när han följde upp med en bom i såväl det andra som tredje skyttet.

– Jag bommade, blev lite trött och så kände jag att det blir ingen medalj. Jag hade lite svårt att motivera mig mot slutet. Det ska jag erkänna.

– Jag fajtades, men det vill sig inte helt enkelt, säger han.

Inte heller på skidorna kunde Ponsiluoma och Samuelsson matcha de allra bästa och de var långt från att blanda sig i medaljstriden. Ponsiluoma fick stryk av Quentin Fillon Maillet med två och en halv minut, trots att fransmannen bommade två skott på vägen mot guldet.

Samuelsson långt bakom

Samuelsson var distanserad med mer än fyra minuter och visar än så länge tveksam OS-form efter att ha gjort en stark säsong i världscupen.

De mindre namnkunniga svenskarna, Peppe Femling och Jesper Nelin, hade inte heller något med topplaceringarna att göra. Femling (två bom) slutade 40:e och Nelin (fem bom) hamnade på 64:e plats.

– Skit! Kroppen funkade inte alls i dag, liggskyttet är väl det enda som är bra egentligen, säger Nelin.

Femling var inne på samma spår.

– Det kändes rätt så bedrövligt. Skyttet är okej och jag har bra tempo, men jag hade väntat mig mer av kroppen. Det var en brutal (mjölk-)syra i dag, säger Femling.

Fillon Maillet vann 14,8 sekunder före belarusiska överraskningen Anton Smolski – som sköt fullt – och norske bronsmedaljören Johannes Thingnes Bø, två bom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!