Öberg efter nya succén: "En kamp där ute"

Den svenska skidskyttesuccén fortsätter. När världscupen startade om efter julledigheten ordnade Hanna Öberg en ny pallplats som tvåa i sprinten i Oberhof. –Det är väldigt nöjd, det var en kamp där ute, säger Öberg till TT.

Sveriges Hanna Öberg ser ut att köra hem ännu en svensk pallplats. Arkivbild.

Skidskytte2021-01-08 12:15

Före juluppehållet tog de svenska skidskyttarna hela15 pallplatser – en inledning som gör att rekordet på 21 blågula pallplatser över en säsong (från 2000-2001) lär ryka.

Och efter ett några veckors ledighet såg Hanna Öberg till att säsongen fortsatte på den inslagna vägen för de blågula åkarna.

I sprinten i tyska Oberhof körde hon i mål som tvåa, 29,6 sekunder bakom norskan Tiril Eckhoff. Öberg sköt fullt i både liggande och stående skyttet och höll även ihop åkningen bra i det tunga föret med mycket nysnö.

– Det var en kamp där ute, både i spåret och på vallen i dag. Banan här är jättetuff, den tuffaste vi kör i världscupen, plus att det var ganska mjukt. Så jag är jättenöjd med att jag lade upp loppet på ett bra sätt – jag gjorde mitt bästa varv på sista varvet, säger Öberg.

– Sedan kämpade jag också i stående där med de sista prickarna, och satte dem.

"Trygg"

Det var Öbergs femte individuella pallplats i vinter och hon ligger kvar på andra plats i den totala världscupen bakom norska Marte Olsbu Røiseland. I fjol blev det totalt sju pallplatser på hela säsongen för den svenska stjärnan.

– Det som är så skönt är att jag känner mig väldigt lugn och trygg med mina tävlingar. Även om jag tar lite extra tid på mig i sista ståserien är det ingenting som jag stressar upp mig över. Jag behåller lugnet och känner mig trygg i mig själv, säger Öberg.

– Det känns också jättebra att få den här starten på det nya året.

Linn Persson sköt också fullt, men slutade trots det först på 19:e-plats, 1.20 bakom Eckhoff. Elvira Öberg blev 24:a med en bom och Johanna Skottheim, också en bom, blev 58:e.

Får köra själv

Mona Brorsson (61:a, tre bom) och Anna Magnusson (84:a, tre bom) missar lördagens jaktstart där de 60 främsta i sprinten får köra.

Österrikiskan Lisa Hauser blev trea i sprinten och kommer att gå ut elva sekunder bakom Hanna Öberg i jaktstarten.

– Jag kommer att få köra första varvet på egen hand och det ger mig möjlighet att komma in i loppet som jag vill i egen takt, även om det såklart alltid är bra med draghjälp, säger Öberg.

Fakta: Sveriges säsong 2020–2021

Hittills har Sverige tagit 16 pallplatser under säsongen:

Segrar: Hanna Öberg 2 (båda i sprint), Sebastian Samuelsson 1 (jaktstart), herrstafettlaget 1, damstafettlaget 1.

Andraplatser: Hanna Öberg 2 (jaktstart, sprint), Sebastian Samuelsson 1 (sprint), Martin Ponsiluoma 1 (masstart), herrstafettlaget 1.

Tredjeplatser: Elvira Öberg 2 (sprint och jaktstart), Hanna Öberg 1 (jaktstart), Johanna Skottheim 1 (distans), Martin Ponsiluoma 1 (sprint), damstafettlaget 1.