Öbergs första VM-medalj: "En seger för mig"

Hon har fått mästerskapet förstört på grund av en förkylning och visste inte om hon skulle kunna tävla på lördagen. VM-bronset i stafett var guld värt för Elvira Öberg. –Det känns som en seger för mig, säger hon.

Elvira Öberg i VM-comebacken i damernas stafett.

Elvira Öberg i VM-comebacken i damernas stafett.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-18 16:52

Elvira Öberg kom till skidskytte-VM i Oberhof, Tyskland, som ett av Sveriges stora medaljhopp efter tre individuella världscupsegrar tidigare under säsongen.

Men efter 16:e-platsen i sprinten för drygt en vecka sedan drabbades 23-åringen av en förkylning. Hon missade både jaktstarten, distansloppet och singelmixedstafetten och har fått se Sveriges succé-VM från sidan – fram tills lördagens stafett.

– Efter veckan som varit, då jag sett alla de andra lyckas och jag fortfarande står tomhänt, och nu få med mig medaljen – det gör jättestor skillnad. Att få med sig en bronspeng än att åka hem tomhänt, det är som natt och dag, säger Öberg.

– Det känns som en seger för mig att få med mig den här medaljen, säger hon om sin allra första VM-medalj.

"Får verkligen kriga"

Hon visste inte ens på morgonen om hon skulle kunna köra.

– Luftrören var påverkade efter passet jag gjorde igår (på fredagen) och jag hann bli rädd att det halsonda tagit om. Men det var nog bara en reaktion, säger hon.

Elvira Öberg gjorde en stabil tredjesträcka med tre bom, men inga straffrundor. Men hon säger att hon fick köra smart för att orka.

– Jag får verkligen kriga. Men det är bra skidor och pannben som gör att jag kan ta mig runt.

Tillsammans med Linn Persson, Anna Magnusson och storasystern Hanna Öberg körde hon in ett svenskt brons bakom Italien och Tyskland.

Kan missa masstarten

Det är osäkert om Öberg kan köra söndagens avslutande masstartslopp över 12,5 km.

– Vi får avvakta och se hur kroppen reagera på det här. Det är en otroligt tuff tävling, säger hon.

– Jag hoppas att jag kan stå på start, men jag måste också vara realistisk och se vad jag kan göra i loppet. Det är en världscupavslutning om bara två veckor, så det gäller att vara smart också.

Världscupen fortsätter i Nove Mesto, därefter Östersund och finalen går i Lillehammer. Elvira Öberg ligger tvåa totalt efter fransyskan Julia Simon.

Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 i Jukkasjärvi (23 år).

Klubb: Piteå skidskytteklubb

Främsta meriter: OS-guld i stafett 2022, OS-silver i både sprint och jaktstart 2022. VM-brons i stafett 2023. Sju individuella världscupsegrar, fyra i lag. Ytterligare sju pallplatser individuellt, sex i lag. Tvåa i världscupen totalt säsongen 2021–2022, ligger tvåa säsongen 2022–2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!