"Om hon skjuter fullt kan hon komma topp 15"

Efter ett år som skidskytt debuterar Stina Nilsson i världscupen i Östersund i helgen. Men experterna har låga förväntningar. –Om hon skjuter fullt kan hon komma topp 15, men troligtvis gör hon inte det, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Stina Nilsson ska debutera i världscupen i Östersund till helgen. Arkivbild.

Stina Nilsson ska debutera i världscupen i Östersund till helgen. Arkivbild.

Foto: Deubert/IBU

Skidskytte2021-03-18 12:47

Björn Ferrys expertkollega i SVT, Helena Ekholm, anser att det är hennes tur att få chansen.

– Det är ingen av tjejerna i IBU-cupen som har presterat över hela säsongen utan de har blandat och gett, och många andra har fått chansen. Så jag tycker att nu är det hennes tur, säger hon.

Stina Nilsson kom först 36:a och sedan 81:a i de senaste tävlingarna i IBU-cupen i Österrike. Resultatmässigt finns det andra som borde stå före i kön, men de flesta har fått chansen tidigare utan att övertyga. Och erfarenheten kan bli viktig framöver.

– Nu får man ju se: så här ser det ut och då ser man ju vad som krävs för att hon ska ta sig hela vägen och så får man bedöma hur sannolikt man tror att det är, säger Ferry.

– Om man tror att Stina Nilsson har en framtid i sporten då är det självklart att man ska ta ut henne, fortsätter han.

Åktiden viktigast

Resultaten på skjutvallen har varit varierande, som minst har Nilsson kommit undan med två bom. Men det intressanta när hon ska göra sin världscupdebut är hur åktiden håller mot den absoluta världseliten.

– Det är det som spelar roll för hur bra hon kan bli som skidskytt, säger Ferry och fortsätter:

– Antal träff är mindre relevant tycker jag. Man kan inte skjuta mer än alla träff, och man kan inte skjuta minus tre träff, så vi får se.

I de senaste IBU-loppen har Stina Nilsson varit i toppskikten vad gäller ren åktid, i några tävlingar bäst av alla. Men steget är stort mellan undercupen och världscupen.

– Hon kommer inte att tillhöra de allra bästa i åktid, det tror jag inte, säger Ekholm.

Inga förväntningar

Främst är Nilsson där för att se och lära, och för att kunna avgöra hur långt hon har till toppen. Några större förhoppningar eller förväntningar finns inte på 27-åringen.

– Om hon skjuter fullt kan hon komma topp 15, men troligtvis gör hon inte det, säger Ferry.

– Jag skulle gissa att åkmässigt tror jag att hon kommer ha 20:e till 25:e bästa åktid.

Ekholm säger att Stina Nilsson har gjort en bra tävling om hon når topp 60, och hon hoppas att den förra längdstjärnan kan hålla huvudet kallt trots uppståndelsen kring hennes debut.

– Jag hoppas att hon är lika cool som hon brukar vara och bara går in och gör sitt race och bara fokuserar, säger hon.

Fakta: Så körs världscupfinalen i Östersund

Programmet:

Fredag: Sprint, damer (12.30), herrar (15.30)

Lördag: Jaktstart, damer (12.15), herrar (15.15)

Söndag: Masstart, damer (13.00), herrar (15.30)


Fakta: Stina Nilssons första år som skidskytt

2020

22 mars: Stina Nilsson, OS- och VM-guldmedaljör i längdåkning, släpper chocknyheten att hon byter sport till skidskytte.

7 april: Får en av två utvecklingsplatser i skidskyttelandslagets A-trupp – trots att hon aldrig tävlat i sin nya sport. Sveriges olympiska kommitté är med och finansierar en satsning mot OS i Peking 2022.

14 november: Debuterar som skidskytt i den svenska säsongspremiären i Idre. Slutar elva efter två bom i liggande och en i stående.

21 december: Kommer trea i en observationstävling i Östersund och tas ut till säsongspremiären i IBU-cupen, nivån under världscupen.

2021

14 januari: Gör sin första internationella tävling och slutar 99:a i premiären i IBU-cupen i Arber.

14 februari: Imponerar när hon kör upp sig 14 placeringar och slutar åtta i jaktstarten i Osrblie – hennes hittills bästa internationella resultat.

13 mars: Kommer på 81:a plats i sprinten i Obertilliach efter sämst skytte i fältet – sju bom.

16 mars: Får en plats i Sveriges trupp till världscupavslutningen i Östersund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!