Samuelsson: "Det är bra att bredda sporten"

En sommarvärldscup i miniatyr, tv-sända SM-tävlingar och nu i helgen VM i metropolen Ruhpolding. Ska skidskytte utvecklas till en året runt-sport? –Det är bra att bredda sporten, men samtidigt tycker jag sommaren är viktig för att bygga upp sig inför vintern, säger Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson kör VM i rullskidskytte i Ruhpolding som startar på fredagen.

Sebastian Samuelsson kör VM i rullskidskytte i Ruhpolding som startar på fredagen.

Foto: Johan Axelsson/TT

Skidskytte2022-08-25 11:07

Med uppehåll i världscupen från mars till slutet av november har skidskyttarna en lång period utan att mäta sig internationellt. Men förändring är på gång och efter förra helgens SM-tävlingar på rullskidor är det flera av landslagets åkare som i år ska testa även VM.

– Jag har inte gjort det tidigare men vill köra i år. Det känns kul att det går i Ruhpolding, det ger det lite extra glans, säger Sebastian Samuelsson.

Han, och flera av hans landslagskompisar, ser fortsatt sommaren som en träningsperiod inför vintern. Men fler lopp och större intresse välkomnas.

– Det finns många roliga stadslopp men jag har svårt att se att jag kommer åka runt och tävla mycket under sommarhalvåret.

Snö som räknas

Även damernas största stjärna – Elvira Öberg – siktar på VM efter sin SM-succé.

– Det är inte årets viktigaste tävlingar, men VM har ändå blivit huvudfokus under perioden. Sen kommer jag inte att dra alltför stora växlar av resultatet, det är ändå på snö det räknas. Men jag tycker att det är ett väldigt skönt avbrott i sommarträningen, att få göra detta och ta på sig nummerlappen på riktigt. Bra att det inte går alltför länge mellan gångerna då det är fullt allvar, säger Öberg.

VM-tävlingarna i södra Tyskland inleds på fredagen med supersprint, fortsätter med sprint och avslutas på söndag med masstart.

– Det satsas betydligt mer nu än för några år sedan och det blir ofta publikvänliga tävlingar på sommaren. Det är intressant, vi får se hur det utvecklas, konstaterar Elvira Öberg.

Hanna Öberg nobbar

Till VM får hon dock inte med sig systern Hanna Öberg.

– För mig är sommaren främst träning. Jag tycker det räcker med en tävlingshelg och kör därför bara SM. Jag antar att de kommer bygga vidare på den här sommartouren i framtiden, säger Hanna Öberg.

Sambon och landslagskollegan Martin Ponsiluoma ser dock VM som en chans att få in tävlingsmomenten nu under det långa sommaruppehållet.

Och efter idel segrar under SM stärktes den känslan.

– Det blir inte så mycket tävling under denna del av säsongen. Det gäller att passa på när tillfälle ges, det kan nog bli riktigt bra tävlingar.

Men om det skulle bli en tydligare sport som pågår året runt är för tidigt att säga.

– Jag har inte tänkt så mycket på det där, men att få tävla och möta andra är kul.

"Det är inte årets viktigaste tävlingar, men VM har ändå blivit huvudfokus under perioden", säger Elvira Öberg.
"Det är inte årets viktigaste tävlingar, men VM har ändå blivit huvudfokus under perioden", säger Elvira Öberg.
Fakta: Sveriges trupp till VM i rullskidskytte

Herrar: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Peppe Femling, Oskar Brandt

Damer: Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Tilda Johansson

Programmet:

Fredag: Supersprint, herrar och damer, 15.10/16.25

Lördag: Sprint, herrar och damer, 14.45/17.00

Söndag: Masstart, damer och herrar, 13.00/15.05.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!