Samuelsson: "Går inte att hoppas på mirakel"

Är de medaljtippade svenska skidskyttarna på väg mot en OS-flopp? Eller väntar en ketchupeffekt redan till helgen? –Det är inte kris på något sätt, men det går inte att hoppas på mirakel. Det är bara att göra det man alltid gör och hoppas att det vänder, säger Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson söker OS-formen.

Sebastian Samuelsson söker OS-formen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-08 13:22

Hanna och Elvira Öberg var inte in närheten att fajtas om medaljerna på 15 km i måndags. De slog sig inte ens in bland topp-10. Mona Brorsson lyckades bäst och kom tolva.

Dygnet senare slutade det lika illa för herrarna på 20 km. Martin Ponsiluoma noterade visserligen ett av karriärens starkaste distanslopp, men mer än till just tolfte plats räckte det inte.

Vad har hänt med Samuelsson? Det frågetecknet är stort och fett. Just nu är han en bra bit från den form som fört honom till flera pallplatser och en fjärdeplats i den totala världscupen.

Motorn hackar ordentligt.

30:e-platsen väcker frågor. Svaren har han inte.

Litar på upplägget

– Jag har gjort allt jag kan och allt har gått så himla bra hela året och uppladdningsfasen har varit superbra. Jag tror verkligen på upplägget och det vänder förmodligen snabbt.

TT: Litar du på att upplägget är rätt och att det lossnar snart?

– Ja. Och hur mycket jag än tänker och funderar så hade jag inte kunnat göra något annorlunda. Jag har följt planen och planen har varit bra.

– Jag får bara lita på processen.

Åkmässigt hänger han inte med – och det förvånar en och annan av konkurrenterna. Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen om Samuelssons 30:e plats:

– Jag blev väldigt överraskad när han tappade på de två sista kilometerna i mixedstafetten. Han är en av världens bästa skidskyttar så jag trodde nog att han skulle få en positiv reaktion i dag.

Tror på en vändning

Samuelsson trycker på att OS är långt, många tävlingar återstår och att varken mixedstafetten eller 20 km är distanserna där han och lagkompisarna har störst möjligheter.

– Jag hade verkligen velat åka bättre. Jag ville vinna i dag, men det är inte bra nog.

– Det gäller bara att blicka framåt. De roliga tävlingarna är kvar. I dag var jag inte nära medalj. Det var jag inte på VM förra året heller men jag åkte därifrån med fyra medaljer.

– Jag vet att det kan vända snabbt och ser fram emot helgen, säger han.

Chefstränaren Johannes Lukas resonerar på samma sätt – och manar till lugn och tålamod.

– Det är inte den lättaste start man kan ha, men samtidigt ska man inte glömma bort att det inte var våra topptävlingar i början. Nu har vi ett brejk efter distansloppen och fokuserar framåt, mot våra bästa tävlingar.

Räknar inte bort Samuelsson

Vetle Sjåstad Christiansen blir inte förvånad om Sebastian Samuelsson snart utmanar om medaljerna.

– Jag tror ändå att det kan hända mycket. Ett OS är nästan två veckor. Även om han inte är i form i dag så är det sprint och jaktstart till helgen och fler lopp nästa vecka.

– Jag avskriver i alla fall inte honom och svenskarna.

Vila och lättare träning väntar de närmaste dagar, sedan varvar Sebastian Samuelsson upp till sprintloppet.

– Jag ska försöka väcka kroppen. På lördag gäller det att man är heltänd från start. Det är bara tio kilometer så det är full gas, säger han.

Många medaljchanser kvar

Fortsättningen på skidskyttet i OS:

Fredag 11 februari: Damer 7,5 km sprint, 10.00.

Lördag 12 februari: Herrar 10 km sprint, 10.00.

Söndag 13 februari: Damer 10 km jaktstart, 10.00. Herrar 12,5 km jaktstart, 11.45.

Tisdag 15 februari: Herrar 4 x 7,5km stafett, 10.00.

Onsdag 16 februari: Damer 4 x 6 km stafett, 08.45.

Fredag 18 februari: Herrar 15 km masstart, 10.00.

Lördag 19 februari: Damer 12,5 km masstart, 10.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!