Samuelsson: Har mentalt övertag på Bø

Två gånger i vintern har Sebastian Samuelsson hamnat i ett avgörande sista skytte bredvid den norske stjärnan Johannes Thingnes Bø. Två gånger har svensken gått segrande ur duellen. –Lika mycket självförtroende det ger för mig, lika mycket funderingar får han, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson körde hem svensk seger i den senaste stafetten.

Sebastian Samuelsson körde hem svensk seger i den senaste stafetten.

Foto: Andreas Schaad/AP/TT

Skidskytte2020-12-17 06:10

Sebastian Samuelsson har tagit ett jättekliv den här säsongen. Redan efter tre tävlingshelger har 23-åringen samlat ihop fler världscuppoäng än vad han totalt tog under förra skidskyttesäsongen.

– Det är ju rätt roligt att konstatera, jag är väldigt nöjd, säger han inför veckans tävlingar i österrikiska Hochfilzen.

Två gånger har Samuelsson gjort upp om segern i ett rafflande drama på skjutvallen mot Johannes Thingnes Bø – norrmannen som har dominerat världscupen de senaste två åren. Första duellen, jaktstarten i Kontiolax, slutade med att Samuelsson knep sin första seger i världscupen efter att han sida vid sida med Bø på sista skyttet missade endast ett skott, medan norrmannen bommade två.

Den andra duellen, stafetten i Hochfilzen förra helgen, fick samma lyckliga slut för Samuelsson. Återigen stod de sida vid sida på vallen på sista skyttet – och medan Samuelsson klarade sig undan med hjälp av sina extraskott fick Bø ge sig ut på en straffrunda och se förstaplatsen försvinna i blågula händer.

Blivit ett spöke

Att två gånger lyckas med bedriften att knäcka den norske giganten betyder mycket för Samuelsson.

– Jag kände redan inför stafetten när jag mötte honom att jag var tryggare än första gången. Det ger mycket självförtroende och jag tror att lika mycket självförtroende det ger för mig, lika mycket funderingar får han, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson säger ändå att Bø, som klarat av den situationen många gånger förr, troligen inte är "jättenervös" men att han nog tycker att det är lite jobbigt.

TT: Ett litet spöke har du ändå blivit?

– Ja, jag hoppas det.

TT: Hur mycket kan det sätta sig i huvudet så med en specifik person?

– Bra fråga. Jag känner mig tryggare i den situationen nu egentligen oavsett vem jag står bredvid. För honom blir det kanske en liten osäkerhet på samma sätt. Det är aldrig kul att skjuta straffrunda på stafett och han behöver några bra tävlingar för att känna att han är tillbaka.

Får honom störd

Säsongsinledningen talar för att det inte är färdigduellerat mellan Bø och Samuelsson, just nu etta och tvåa i den totala världscupen. Och till nästa eventuella drabbning på vallen känner Samuelsson att han har ett mentalt övertag.

TT: Bø sade att det var extra surt att det var en svensk som slog honom, är det extra gött att det är en norrman du slår?

– Det är extra gött att det är världens bästa skidskytt, han om någon är van vid de situationerna och att jag på något sätt lyckas få honom lite störd, det betyder mycket. Sedan är det lite kul att det är Norge med, vi snackar mycket om norrmännen och att vi vill utmana dem i stafetterna. Det är en rolig fajt att ha.

Världscupen fortsätter med herrarnas sprint under torsdagen.

Fakta: Sebastian Samuelssons säsongsinledning

Kontiolax 28–29 november: 6:e plats i distansloppet och tvåa i sprinten.

Kontiolax 3–5 december: 18:e i sprinten, seger i jaktstarten, tvåa i stafetten.

Hochfilzen 11–13 december: 5:a i sprinten, 10:e i jaktstarten, seger i stafetten.


Fakta: Veckans program i Hochfilzen

Torsdag 17 december: Sprint, herrar (14.15)

Fredag 18 december: Sprint, damer (14.15)

Lördag 19 december: Jaktstart, herrar (13.00), jaktstart, damer (15.00)

Söndag 20 december: Masstart, herrar (12.00), masstart, damer (14.25)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!