Samuelssons plan: Firar jul på hög höjd

Både VM 2025 och OS 2026 går på hög höjd. Redan i år har skidskyttelandslaget därför utökat till två höghöjdsläger inför säsongen. Sebastian Samuelsson nöjer sig inte med det.
–Jag stannar i Europa över jul för att få ytterligare dagar på höjd, säger han.

Sebastian Samuelsson brukar ha svårt att göra bra resultat på hög höjd.

Sebastian Samuelsson brukar ha svårt att göra bra resultat på hög höjd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidskytte2023-11-10 16:03

Skidskyttelandslaget har sin bas i Östersund där den mesta träningen utförs både på försäsongen och under vintern. Och nu tidigt på säsongen har de varit i Idre där de kunnat träna på snö i några veckor nu, och där den svenska premiärtävlingen avgörs i helgen.

Men någon naturlig höghöjdsträning går inte att få i Sverige. För det krävs alpmiljö. Med sikte på VM 2025 i schweiziska Lenzerheide och OS i Italien 2026, som för skidskyttarnas del avgörs i Antholz på hög höjd, har landslagstränaren Johannes Lukas därför velat testa med fler läger på hög höjd. Att det sker redan nu är en medveten taktik.

– Ser vi att upplägget blev för mycket eller inte funkade så bra så finns det tid att ändra det igen, säger han.

Det är för tidigt att analysera årets två höghöjdsläger, i italienska Lavazé i juni och franska Font Romeu i augusti-september, men Lukas är ändå försiktigt optimistisk.

– Allmänt var det väldigt bra, de fick bra svar på kroppen, de flesta ligger bra i fas.

Firar jul på hög höjd

Skidskyttarna är också väldigt nöjda.

– Det var jättebra. Jag är en person som har det lite tyngre på höjden, och tror att det är bra att få spendera tid där, säger Sebastian Samuelsson, som aldrig varit på prispallen i världscuptävlingar i Antholz.

Han berättar att han för två år sedan också var på två höghöjdsläger, ett i egen regi. Och i år tänker han få ett tredje läger på hög höjd – i jul.

– Det är tanken. Jag kommer att stanna kvar nere i Europa över jul för att få ytterligare dagar på höjd.

Bättre anpassning

Elvira Öberg hyllar också höghöjdssatsningen.

– I och med att vi bor i Sverige har vi inte samma förutsättningar som våra konkurrenter som har hög höjd naturligt eftersom de kommer därifrån, säger hon.

– Jag upplever att jag för varje gång som jag varit på höjd blir bättre på att anpassa mig till nästa gång.

Hon säger att hon inte har jättelätt att anpassa sig till den tunna luften, men fick ändå ett bra kvitto i senaste tävlingen på hög höjd, i Antholz förra säsongen då hon tog tre pallplatser.

– Det är det bästa jag gjort där, och jag tycker att det går bättre och bättre, säger Elvira Öberg.

Både hon och syrran Hanna har redan börjat planera för att se till att få mer höghöjdsträning de kommande åren.

– Jag tittar på hur vi ska göra det som bäst in mot OS. Får se om jag testar nånting annorlunda under nästa vinter, säger Elvira Öberg.

Den kommande vintern blir det två världscuptävlingar på hög höjd, i Lenzerheide före jul och i Antholz i januari.

Fakta: Vad händer med kroppen på hög höjd?

På hög höjd är det lägre lufttryck och då innehåller inte luften lika mycket syre. Mindre syre kan tas upp i blodet och kroppen får syrebrist.

Man måste andas mer för att få in syre. Syrebristen i musklerna innebär att även vältränade tycker att det är jobbigare att till exempel gå uppför en trappa.

Vid lågt syretryck kan man sova sämre, få andnöd, bli illamående, få huvudvärk och aptitförlust.

För skidskyttarna blir det extra svårt att få ner pulsen inför skyttet. Det gäller att hitta ett sätt att få ner andningsvolymen så inte kroppen rör sig så mycket när de vill dra in mer luft, och kanske kan det vara bättre för dem att ta två små andetag i stället för ett stort.


Fakta: Sverigepremiären

Skidskyttarnas premiärtävling i Idre:

Lördag: Kortdistans, herrar, 15 km (10.00) och damer, 12,5 km (12.15). Varje missat skott straffas med 45 sekunders tillägg.

Söndag: Sprint, herrar, 10 km (10.00), damer, 7,5 km (12.00). Varje missat skott ger en straffrunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!